The Sympathizer: Robert Downey Jr. jako několik různých postav v novince HBO

The Sympathizer: Robert Downey Jr. jako několik různých postav v novince HBO | Fandíme seriálům
HBO Max
Zobrazit další 4 obrázky
Trailer představuje špionážní seriál s komediálním nádechem, kde Downey ztvárnil celou plejádu vedlejších postav.

HBO má vždycky v rukávu nějaké to eso. Momentálně boduje Bojem o moc, na květen si nachystalo novinku The Sympathizer, jejíž románová předloha u nás vyšla pod názvem Sympatizant. Kniha Viet Thanh Nguyena získala Pulitzerovu cenu a je připodobňována k dílům Franze Kafky, George Orwella či Johna le Carrého. Aby pochval nebylo málo, sérii natočil ceněný korejský režisér Park Chan-wook (Oldboy, Nebohá paní pomsta, Žízeň, Komorná, Podezřelá) a produkuje hvězdný Robert Downey Jr., jenž zároveň v seriálu hraje hned několik různých postav.

Zveřejněný trailer blíže představuje příběh z dob krátce po vietnamské válce, kdy dvojitý vietnamský agent přesidluje do Spojených států. Upotávka nám předestírá, v jaké atmosféře se série ponese. Čeká na nás napětí, místy skoro až nepříjemná tíživá deka, kdy je patrné, že každou chvíli musí odněkud přijít nečekaná rána. Zároveň si předkládané scény pohrávají s pichlavou nadsázkou a ukazují, že se seriál nebude vyhýbat společenskému komentáři.

HBO (potažmo Max, jak se nově jeho streamovací služba bude jmenovat) novinku uvede od 23. května. Hlavním protagonistou je „Kapitán“ (Hoa Xuande), severovietnamský špeh, který byl během vietnamské války nasazený do armády Jižního Vietnamu. Ke konci války je spolu se svým generálem nucený utéct do Spojených států. Tam žije v rámci komunity jihovietnamských uprchlíků a dál na své okolí tajně donáší Việt Cộngu. Začíná ale silně váhat nad tím, zda má být nadále loajální vůči svým nadřízeným a severní straně dělící linie, anebo svým novým bližním, mezi nimiž si vybudoval nový život.

Dále hrají Fred Nguyen, Toan Le, Duy Nguyễn, Vy Le, Alan Trong, Sahdra Oh, Kieu Chinh a Nguyen Cao Ky Duyen. Hlavním scenáristou je Don McKellar a mezi producenty figuruje také Susan Downey. Pusťte si trailer, pod ním najdete ještě anotaci románové předlohy a zveřejněné obrázky.

V románu Sympatizant sledujeme osudy dvojitého agenta sloužícího rozvědce socialistického vietnamského státu i tajné službě jihovietnamského režimu, s jejímiž exponenty se po pádu Saigonu vydá do amerického exilu. Kniha citlivě vnímá nejen politické intriky na vysoké úrovni, ale i jejich dopad na lidské osudy, ať už jde o celý národ nebo jednotlivce vtažené bez své vůle do víru událostí. Snaží se zachovávat objektivní pohled bez předpojatosti vůči jedné či druhé straně, tento pohled však ani náhodou není nezúčastněný.

Protkává se zde hluboká znalost historických reálií, získaná částečně osobní zkušeností a částečně podrobným akademickým výzkumem, se zápletkou ze světa tajných služeb, která v mnoha ohledech odkazuje na klasiky žánru, jako je John Le Carré, jejichž agenti jsou spíše než superhrdinové obyčejní lidé, kteří se ocitli v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Jeden z vietnamských recenzentů podotkl, že Američané se takto mohou podívat na vietnamský konflikt i z perspektivy protikladné k té, jakou nabízí hollywoodské mýty.

Podklady a foto: HBO Max

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest