American Horror Story: Zásadní zvrat postaví celou řadu na hlavu

American Horror Story: Zásadní zvrat postaví celou řadu na hlavu | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 6 obrázků
Vše, co už víme o druhé polovině řady. Oficiálně byla schválenena také sedmá sezona a pracuje se na utajené vedlejší sérii.

Skutečně nadšené ohlasy měla hororová antologie American Horror Story naposledy během první sezony. Každá další řada už diváky rozdělovala. Každý si najde oblíbenou sezonu, ale málokomu se líbí všechny. A často se stává, že nová série přinese zajímavou premisu, které však poměrně rychle dojde šťáva.

Šestá řada na to šla od lesa, když dlouho odmítala prozradit téma a zveřejňovala pouze falešné upoutávky, které prozatím s dosud odvysílanými epizodami souvisely pouze nepřímo či symbolicky. Ani po odvysílání pěti epizod však nejsme o mnoho moudřejší. Tvůrci zvolili zajímavý model vyprávění, kdy nesledujeme klasický narativní seriál, ale fiktivní dokument. V něm aktéři hororové události vzpomínají na to, co se jim stalo a záběry zpovídaných přeživších prostříhávají zinscenované segmenty, ve kterých placení herci zrekonstruovali jednotlivé scény ze vzpomínek skutečných účastníků.

Lily Rabe a Andre Holland hrají manželský pár, který o událostech vykládá, zatímco ve fiktivním převyprávění si dvojici zahráli Sarah Paulson a Cuba Gooding Jr.. Dvojice popisuje, jak se nastěhovala do starého sídla v Severní Karolíně, aby v zápětí zjistila, že v něm straší duchové z proslulého Roanoku. Roanok, nebo-li tzv. ztracená kolonie., je osada z konce 16. století, jejíž obyvatelé za záhadných okolností zmizeli. Dvojici se podaří za pomoci dalších postav přemoci vůdkyni duchů v podání Kathy Bates a zdárně uprchnout. Příběh tedy nečekaně po pěti epizodách zdánlivě končí.

V první kratičké upoutávce na epizodu 6 najednou vidíme úplně novou postavu, kterou hraje Cheyenne Jackson a následuje ji kamera. Jackson se na filmaře otáčí a říká, aby nepřestávali točit, ať se stane, co se stane. To je prozatím všechno. Samozřejmě není vyloučené, že šestá řada bude rozdělená na dvě samostatné antologie, tomu ale asi věří málokdo. Sám showrunner Ryan Murphy přiznal, že seriál pořád něco před diváky tají, a že to co jsme si doposud mysleli, může být odhaleno jako lež. Navíc co si budeme namlouvat, prvních pět epizod nebylo nijak bombastických. Ozvláštňuje je tajuplná reklamní kampaň a nečekaný způsob vyprávění, ale vlastní příběh o duchy sužovaném domě zas tak jedinečný nebyl. Pokud druhá polovina sezony bude na té první nějakým kreativním způsobem stavět, může to dosavadní díly povýšit na vyšší úroveň. Pak se teprve můžeme začít bavit o tom, že šestá řada AHS byla nějakým způsobem výjimečná.

Co o druhé polovině sezony víme? Máme čekat úplně novou formu vyprávění. Trailer přitom naznačuje, že by následující díly mohly být podané jako found footage. Víme také, že herci, kteří měli v prvních pěti epizodách určité role, mohou mít v druhé půli role jiné. Platí to minimálně pro Sarah Paulson, Evana Peterse a Kathy Bates. Z minulé řady se vrátí Finn Wittrock a po delší době se ukáže také Taissa Farmiga. Dále už můžeme pouze spekulovat. Je filmový štáb nějak napojený na ten, který točil dokument z prvních pěti epizod? Vypraví se Wittrock do prokletého domu? Už zítra budeme vědět víc.

Murphy už dříve řekl, že všechny řady American Horror Story jsou propojené. Až nakonec vznikne nějakých deset, patnáct sérií, tak by na první pohled mělo být patrné, jakým způsobem. Zatím jsou to spíše drobné spojitosti. Občas se objevil nějaký obdobný motiv nebo tematická spojitost. V American Horror Story: Roanoke máme dostat první skutečně na první pohled viditelné souvislosti. A jedna už je dokonce venku. Edward Philippe Mott (Evan Peters), který nechal postavit dům v Severní Karolíně, je předkem Mottů z American Horror Story: Freak Show. Což je samozřejmě spíš taková malá zajímavost, uvidíme, zda se objeví také spojitosti, které budou mít zásadní význam. Murphy slibuje, že nadcházející díly připomenou i další známé postavy!

Budoucnost

Oficiálně už byla schválena sedmá sezona. Murphy už ví, jaké bude mít téma, ale zatím ho neprozradí. K tomu showrunner společně s jedním scenáristou připravuje tajnou sezonu, o které vědí jen oni dva. Jde o jejich malý experiment, kdy jeden jediný člověk napíše během zhruba dvou let všechny epizody. Když to bude fungovat, tak se epizody v tichosti natočí, a pak budou naprosto nečekaně zveřejněny. Ale taky je možné, že se projekt vůbec nepovede realizovat, ještě se uvidí.

V komentářích dejte vědět, co si zatím myslíte o šesté řadě a co podle vás ještě odhalí.

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 25

psyxdodo | 25.11.2023 20:04
Causa finita est — Дело кончено, вопрос решён.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest