Lajna: První dojmy z „nástupce Vyšehradu“

Lajna: První dojmy z „nástupce Vyšehradu“ | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 6 obrázků
Fanoušci Vyšehradu zbystřete, je tu další komediální střela od streamovací služby OBBOD.

Loňský Vyšehrad začal coby nekompromisní komediální šleha, která si dokázala skvěle dělat legraci nejen z naší nejvyšší fotbalové ligy. Po prvních dílech nastala dlouhá pauza a letos navrátivší se polovina série již takovou kanonádou vtípků a hlášek nehýřila, nastalo tvůrčí vyčerpání a krom závěrečného dílu se z Vyšehradu stala nadhodnocená ztráta času. Nyní přichází další seriál od streamovací služby OBBOD a opět si dělá legraci z dalšího nejpopulárnějšího sportu u nás – ledního hokeje, tentokrát s dvacetiminutovou stopáží a áčkovými herci. Hned první díl sympaticky ukazuje, jak moc si jsou tvůrci jistí v kramflecích.

Lajna, alespoň v pilotu, méně sází na odkazy a hlášky spojené s největšími hvězdami a průšvihy ledního hokeje, ale mnohem víc tlačí do popředí představení hlavních postav (na rozdíl od krátkometrážního Vyšehradu, jenž sypal jednu hlášku za druhou a kašlal na rozvíjení příběhu), kterým se sarkastickým úsměvem na rtech vládne uhrančivý Jiří Langmajer. “Lavi“ v podání Jakuba Štáfka, ať už byl jakkoli kultovní, možná bude překonán, protože hokejový kouč Luboš Hrouzek v podání J. Langmajera je takovým neuvěřitelným magorem, který hýří díky Langmajerovu herectví charismatem i přes extrémní vulgaritu a šílenství.  Hrouzek se stává hned v prvním díle ikonickou postavou, která sype jednu hlášku za druhou, a myslím, že by ho nikdo neztvárnil lépe než právě excelující Langmajer.

Ani další herci nezůstávají pozadu, i když si samozřejmě celou první epizodu ukradl po celých 20 minut právě Hrouzek, tak takový opilý rolbař v podání rodilého Ostraváka Norberta Lichého či majitel klubu Marek Taclík jsou taktéž bravurními castingovými volbami a jejich postavy rozhodně mají co říct. Ani takový Zdeněk Piškula v roli mladého hokejisty, kterému jeho kouč a zároveň otec dává pořádnou čočku, není v pilotu na ránu, což pro mě bylo velmi milé překvapení.

Po zhlédnutí pilotní epizody vám možná přijde, že v některých chvílích se některé scény až moc podobají těm z Vyšehradu (scenárista Petr Kolečko dává až moc najevo svůj scenáristický podíl na stejnojmenném seriálu) a nejspíš místy nastalo vykrádání komediálního obsahu, avšak na rozdíl od pětiminutového Vyšehradu dokáže Lajna bavit i při kompletní sitcomové stopáži 20 minut a to je podle mě úctyhodný výkon, když si znovu vzpomenu na tu salvu vtipů a hlášek, kterými seriál oplývá.

Je vidět, že na seriálu dělají z valné části zkušení tvůrci. Scénář Petra Kolečka je, i přes jasnou inspiraci jeho předchozí prací na Vyšehradu, originální a dokáže s lehkostí představit všechny hlavní postavy hned v prvním díle. Režie debutujícího Vladimíra Skórka je okem laika bezchybná a spolu s kamerou Jana Šťastného, jenž dělal například na Okresním přeboru, dává seriálu tu správnou šťávu ruku v ruce s agresivním rychlým střihem.

První díl Lajny se zkrátka povedl po všech stránkách. Pokud tvůrcům vydrží nastavené komediální tempo, tak se nám tu rodí komediální seriál roku. Už jen ten neskutečný Hrouzek v dech beroucím podání Jiřího Langmajera věští velké věci. Nadšenější jistě budou ještě o něco víc diváci, kteří někdy měli tu čest být v Havířově, hlášky týkající se tohoto moravského města, ve kterém se Lajna odehrává, jsou opravdu vydařené. A co na novou komediální sérii říkáte vy? Taktéž jste z pilotu tak nadšení jako já? Dejte vědět v diskuzi.

První díl si můžete zdarma pustit zde:

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu