První dojmy: The Orville

První dojmy: The Orville | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 6 obrázků
Variace na Star Trek od tvůrce Griffinových a Médi.

Vysílat dva týdny před uvedením nového Star Treku seriál, který je vlastně oddechovou vykrádačkou této kultovní sci-fi, je dle mého názoru poněkud zvláštní. Stanice Fox si asi řekla, že zatopí konkurenci pod kotlem svou startrekovskou dramedy variací od Setha MacFarlanea, avšak (nepřekvapivě) to (alespoň v prvním díle) tak úplně nevychází.

Po tvůrčí stránce The Orville vypadal před uvedením jako sázka na jistotu. Tvůrce Seth MacFarlane je zajetým komediálním tvůrcem, který dokáže skvěle bavit (Griffinovi, Americký táta), ale občas i nemile zaškobrtnout (Všechny cesty vedou do hrobu). Dále tu máme režiséra/herce Jona Favreaua (Kniha džunglí, Iron Man), který v prvním díle Orvillu sedí na režijním postu, a kameramana Thora 2 či Terminátora Genisys Kramera Morgenthaua. Čili po tvůrčí stránce z toho mohlo vzejít mnohé, a kdyby se vsadilo jen na komediální notu, tak by The Orville mohl být skvělou podívanou. Jenomže tohle není sitcom parodující Star Trek o 20 minutách, ale dramedy o 45 minutách, vykrádající Star Trek a jen letmo parodující svého sci-fi předka.

Po prvním dílu tak mám dojem, že tvůrci sami nevěděli, co přesně chtějí stvořit. Na originální sci-fi seriál, Orville až příliš vykrádá Star Trek a to v podstatě v každém záběru (interiéry, exteriéry, design lodí, masek, uniformy..). Na parodii, která si s ničím nebude dělat servítky, je zase až příliš usedlý, mdlý a zábavný jen přibližně polovinu stopáže, tu druhou tvoří pokus o drama, které selhává ve všech ohledech. Tahle tvůrčí nejistota, příliš konzervativní hlášky a vtipné všedně pojaté scény jsou od tvůrce Griffinových na pováženou a myslím si, že to co z The Orville nakonec vzešlo, mnoho MacFarlanových fanoušků nečekalo.

Tvůrčí rozpolcenost by se dala překousnout, pokud by měl seriál alespoň závratné tempo. Akorát že díky pětačtyřicetiminutovým dílům prostě nestačí bavit. Několik scén je v první epizodě úplně zbytečných, což ještě víc umocňuje natahovaný dojem celého pilotu. A bohužel ani po scenáristické stránce se nedají pět ódy. Teď nemluvím o hláškách či vtipných scénkách, ty jsou většinou vcelku v pohodě. Nenadchnou, avšak úsměv na tváři většinou vykouzlí. Problém je v předvídatelnosti děje a „zvratech“. Celý pilot je příběhově opravdu lacinou scenáristicky vyčpělou startrekovskou epizodou.

Všechny tyhle tvůrčí neduhy zachraňují poměrně zábavné postavy. Protagonista Ed (Seth MacFarlane) je charismatický sympaťák a zároveň ňouma nešika, který jen tak ledabyle získá kapitánský post a svou vlastní průzkumnou loď Orville, protože vesmírná aliance má příliš lodí a málo kapitánů. Bude se však muset popasovat s touto, pro něj novou, autoritativní rolí a navíc vyřešit staré chmury, když mu jako prvního důstojníka vedení přidělí jeho bývalou manželku, která ho před rokem podvedla s modrým emzákem. Dále tu máme pilota alkoholika, Edovu inteligentní sexy bejvalku, egocentrického robota a další. Skoro celá posádka Orville je zkrátka sympatická i když v prvním díle nedostala většina postav příliš prostoru, tak alespoň působí na první pohled zajímavě. Casting se zde povedl, možná i proto, že krom MacFarlana je většina obsazení tvořena neznámými hereckými tvářemi.

Ani vizuální triky se nedají považovat vyloženě za špatné. Na televizní seriál jsou zkrátka dostačující. Sice občas kolísá jejich kvalita, vesmírné lodě a samotný vesmír jsou přijatelné, jen interiéry by chtěly ještě doladit. To samé se dá říct i o výpravě a maskách, neuhranou ale ani svou průměrností neruší. Instrumentální hudební doprovod je taktéž někde na půli cesty, protože až příliš vykrádá startrekovské motivy a nepřináší na poli seriálové zábavy nic nového.

Přesně takový vlastně celý The Orville je. Pilot je neoriginální sci-fi, které na poli televizní zábavy nepřináší zhola nic nového. Vtipy a hlášky jsou ohrané. Neúměrné vykrádání Star Treku si může dovolit jen přiznaná parodie a ne seriál, který se očividně rozhodl být něčím víc, avšak svým oddechovým tvůrčím zápalem jen skomírá a přiživuje se na svém sci-fi vzoru, kterého nevychytrale zbůhdarma napodobuje ve všech směrech. Nevím, čím přesně chtěl Orville zaujmout a ani nevím, jestli to chci nadále zjišťovat. Což mě jako MacFarlanova fanouška značně rozhodilo.

Naše hodnocení
5/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu