Hlava 22: Seriál podle jedné z největších literárních klasik

Hlava 22: Seriál podle jedné z největších literárních klasik | Fandíme seriálům
Zobrazit další 4 obrázky
Připravovaná televizní adaptace satirické knihy z válečného prostředí už stihla naverbovat zvučné jméno.

Šestidílná mini-série Hlava 22 (Catch-22) na motivy knihy Josepha Hellera z roku 1961 chystá nálet na obrazovky. Vzniká pod záštitou Paramount TV a Anonymous Content, kteří spolupracovali například na vzniku dobového, zvučnými jmény obsazeného, krimi seriálu The Alienist. Hlava 22 byla už přetavena ve filmový materiál víckrát, v roku 1973 byl dokonce odvysílán pilotní díl seriálu. Další části ho však do boje nenásledovaly. Rekrut číslo 1 aktuálního projektu je George Clooney s první plnohodnotnou seriálovou účastí od Pohotovosti z devadesátek, čímž potvrzuje trend prvoligových jmen přeletovat z velkých pláten na obrazovky. V seriálu ztvární svébytného plukovníka Cathcarta. Clooney se svým produkčním partnerem Grantem Heslovem zároveň produkuje. Oba jmenovaní si podle všeho mezi sebe podělí i režii. Pero ke scénáři přiloží Luke Davies a David Michôd. Kamery by se měly podle plánu spustit v prvních měsících příštího roku.

Kniha, kladoucí důraz na absurditu, černý humor a satiru války a vojenské mašinérie, sleduje především příběh letce, kapitána Yossariana. Jeho armáda vyžaduje stále víc leteckých misí, které musí vojáci absolvovat, aby byli z války uvolnění. Yossarian se chce pryč dostat co nejdřív a cestu vidí v ustanovení Hlava 22. Byrokraticky vykonstruovaný paragraf však udává, že letecké povinnosti může být zbaven ten, kdo je uznán za psychicky narušeného a zároveň požádá o uvolnění. Žádost o uvolnění ale svědčí právě o psychickém zdraví a k uvolnění dojít nemůže.

Video je úvodní (a jediný) díl neodvysílaného staršího seriálu zmíněného v článku. Pokud mu chvilku věnujete, možná pochopíte, proč nedopadl dobře. To rok 1970 dal vzniknout zdařilé adaptaci s účastí třeba Jona Voighta (Transformers), Alana Arkina (Zpátky do ringu, Gattaca), nebo Martina Sheena (Amazing Spider-Man).

Zdroje: Variety, Deadline

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu