The Terror: První dojmy z arktické námořnické ságy

The Terror: První dojmy z arktické námořnické ságy | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 18 obrázků
Jednotvárná zamrzající mořská hladina je vším, co badatelé kolem sebe vidí. Jak jejich výpravu vstříc mlze obestírající jejich lodě vidíme my?

Odpověď zní: Nadějně. I když… není to asi vhodné slovo, když vezmeme v potaz fakt, že hned v prvních sekundách pilotní epizody se dozvídáme, že předmětná výprava skončila hodně špatně. Přesto, úvod seriálu má duši, není z něj cítit prvoplánovost a do budoucna skýtá prostor pro rozkreslení mnoha zajímavých postav.

The Terror: Hororová polární expedice Ridleyho Scotta
 

Teprve po částečném odhalení konce se vracíme na začátek plavby. A i když divák od začátku ví, jakému osudu se lodivodi s posádkami blíží, jsou už položeny základy záhadě, která celou plavbu pronásledovala. To je moment, kdy máme začít být zvědaví, znáte to... Nicméně pořád uběhlo jen pár minut a já se stále necítím být děním zaháčkován, ale řekněme, že jsem – popojedem.

První díl se snaží představit prostor dosažitelný hlavním postavám. Ten začíná na ploše palub lodí Erebus a titulní Terror a končí v jejich podpalubí. Rychle je předestřeno, že se budou muži potýkat s nástrahami počasí a poměrně bídnými podmínkámi vybírajícími si daň v podobě nemocí. Zkrátka, před očima nám v ruchu povinností pobíhají námořníci, ve stísněných útrobách plavidel se setkávají u večeře a jediné, co je z rutiny může vytrhnout, by mohly být nečekané komplikace.

Naproti tomu, v luxusnějších kajutách (neméně stísněných – s čím se v rámci budování atmosféry určitě bude dát výborně pracovat) se schází muži vyšších šarží. Zde se dostáváme k hercům Jaredu Harrisovi a Ciaránu Hindsovi. Oba svým historickým postavám (Francisovi Cozierovi a Johnu Franklinovi) vdechují život s lehkostí pramenící z jejich bohaté herecké praxe. Výborně jim sekunduje Tobias Menzies jako James Fitzjames a tvoří s nimi trojúhelník mužů velkých činů, ale rovněž velkého ega, což mezi nimi zaskřípe, kdykoli se naskytne možnost. Pilotní díl se ve velké míře soustředí právě na tyto pány, ale hierarchie posádky je přesto do začátků načrtnuta řádně a divák může jen hádat, kdy se náročná mise a ctižádost jednotlivců začnou hlásit o slovo.

Celou první epizodu by jinak šlo charakterizovat jako úvod plavby do neznáma. Kapitáni polemizují o trasách neznámými vodami a povzbuzují posádku svými proslovy. Obrázek jak vystřižený ze všech příběhů o objevitelských plavbách. Minuty ale běží a kromě tloustnoucího ledu kolem lodí se v zásadě nic moc neděje. Ovšem tu a tam je do příběhu vsunutý náznak nadpřirozena a tajemna a vše provází tušená a pověstná pověrčivost námořníků. To byly momenty, kdy jsem se konečně usadil a s mrazivou výpravou se trošičku sžil.

Taktéž se dočkáme pár flashbacků z dob před samotnou výpravou, těm ale prozatím chybí jakýkoliv kontext. Je jasné, že rozehrávají dějovou linii, kterou ještě není možné zařadit. Uvidí se, jak dobře bude interagovat s izolovanou výpravou, protože když člověk ví, jak výprava skončí, těžko dávat převeliký význam událostem minulým. Nejspíš totiž nic nezmění. To na mě působí zbytečně. Stejně tak na mě ale působí v podstatě celý příběh. Nejsem fanouškem sledování interpretací (i když překreslených optikou spisovatelské fantastiky) historických událostí s dopředu známým koncem a trávení času při rozmotávání dávno rozmotaného klubka mě po první epizodě stoprocentně neláká.

The Terror: Z mlh polárních vánic se vynořil teaser
 

Seriál doporučuji každému, kdo může námořníky, komu na obrazovkách chybí poctivě zfilmované námořnické příběhy, ale nevoní mu třeba za vlasy přitažení Piráti z Karibiku. Protože zobrazení je atraktivní, ale nepřemrštěné. Pojede se hodně na charaktery a myslím, že budoucí hrozba (možná trochu ve stylu Věci, což by mohlo být plus) poslouží spíš jako záminka ke studiu chování mužů v bezvýchodné a klaustrofobické situaci. Seriál při propagaci lákal hlavně na jméno Ridleyho Scotta v producentské pozici a odvážím se předpovědět, že tento kousek mu ostudu neudělá. Na svou cestu vyplul s grácií a potenciálem, já osobně však zůstávám nezainteresován.

Premiéra již dnes: The Terror přijde i s dabingem
 

Pro všechny, kteří se rozhodli dát seriálu šanci, nebo alespoň váhají, tu máme motivaci. Bylo vám už 18 let? Pošlete nám na mail soutez@fandimefilmu.cz vaše první dojmy z pilotního dílu Terroru a my následně vylosujeme dva z vás, kterým pošleme lahev Captaina Morgana! Deadline? Do čtvrtka, 5. dubna. Případné nejlepší texty či jejich úryvky následně zveřejníme na facebookových stránkách. Nezapomeňte přiložit adresu, kam vám cenu poslat!

Naše hodnocení
7/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu