Stranger Things: Tvůrci čelí žalobě za plagiátorství

Stranger Things: Tvůrci čelí žalobě za plagiátorství | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 14 obrázků
Matt a Ross Dufferovi koncept pro svůj seriálový hit Stranger Things prý ukradli.

Seriál Stranger Things si mnoho lidí zamilovalo díky jeho úžasným postavám a přitažlivému zpracování, jedním z nejatraktivnějších aspektů pro diváky je ale obrovské množství odkazů na nespočet různých filmů, knih a na další popkulturu z 80. let. Samotní tvůrci Matt a Ross Dufferovi mnohokrát mluvili o tom, jakou inspirací pro ně byly snímky Stevena Spielberga či literární díla krále hororu Stephena Kinga. Podle nových zpráv od serveru The Hollywood Reporter ale možná bratři čerpali i odjinud, a nejednalo se jen o malou inspiraci.

Podle jejich informací totiž na bratry jistý Charlie Kessler (technické práce na Daredevilovi, Jessice Jones či Iron Fistovi) podal žalobu a prohlašuje, že mu tvůrčí duo koncept pro seriál ukradlo. Kessler prý k Dufferovým přišel s nápadem na akci Tribeca Films v roce 2014, tedy dva roky před premiérou samotného seriálu a uzavřeli tu spolu smlouvu. Seriál je podle něj postaven na jeho krátkém filmu Montauk a na scénáři, který napsal pro celovečerní verzi jménem Montauk Project. Oba bratry žaluje za to, že bez povolení použili jeho výtvory a vytvořili z nich Stranger Things, na nichž následně vydělávali a on z těchto peněz neviděl ani penci. Kessler požaduje, aby jeho nápady nebyly dál využívány, a aby všechny materiály, v nichž se jeho koncepty použili, byly zničeny. Všechny ztracené peníze by mu samozřejmě musely být nahrazeny.

Stranger Things: Dcera Umy Thurman dostala roli ve 3. sérii
 

Právník zastupující Dufferovi následně na obvinění odpověděl. Kesslerova žaloba má prý absolutně nulovou váhu a žádná spojitost mezi jeho prací a Stranger Things neexistuje. Bratři Dufferovi jeho krátký film nikdy neviděli, ani s ním neprobírali jakékoliv projekty. Z jeho strany se má jednat čistě o pokus na seriálu vydělat. Netflix celou situaci zatím odmítl komentovat.

Co to celé znamená? Pokud se Kesslerovi podaří prokázat, že je seriál opravdu založen na jeho materiálech, mohla by být celá produkce zastavena a celý seriál možná i stáhnut z Netflixu. Je pravdou, že projekt se v původním stádiu měl dokonce jmenovat Montauk, což je vládní oblast v New Yorku opředená mnoha konspiračními teoriemi a záhadami. Seriál se měl odehrávat právě tady a všechno od Eleveniných schopností až po Upside Down mělo nejspíš být výsledkem právě místních experimentů. Dufferovi se ale pověstnou oblastí mohli inspirovat čistě sami od sebe a o Kesslerových filmech opravdu nevědět ani ň. Jak se to celé vyřeší, to určitě brzy zjistíme. Můžeme jen doufat, že se vše uklidní a další série se na nás budou valit dál.

V galerii si prohlédněte některé fotky z natáčení.

Zdroj: THR

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu