Westworld: Seriál čelí nařčení kvůli týrání zvířat

Westworld: Seriál čelí nařčení kvůli týrání zvířat | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 11 obrázků
HBO se potýká s organizací bojující za zvířecí práva.

Článek obsahuje slabý spoiler ke třetí epizodě druhé řady Westworldu!

V noci z neděli na pondělí odvysílala HBO už třetí díl druhé řady svého úspěšného sci-fi titulu Westworld. Epizoda se tradičně setkala s velmi pozitivními ohlasy jak od diváků, tak od kritiků (u nás s o něco vlažnějšími), a všichni jen vyhlížíme následující týdny, kdy se nám bude postupně dostávat rozuzlení. Je ale někdo, komu třetí díl opravdu nesedl, a to neziskové organizaci PETA. Ta od roku 1980 velmi nahlas oroduje za životy zvířat a jejich práva. Proč ale zacílila zrovna na Westworld?

Pokud jste epizodu viděli, jistě si vybavíte, že nás v úplně první scéně seriál vůbec poprvé vezme do jiné části parku, konkrétně do světa jménem The Raj, který zobrazuje historickou Indii. Hosté tu jako dopravní prostředky využívají mimo jiné i slony. A právě tady tkví kámen úrazu. Lidé v PETA totiž HBO obviňují, že jedna ze slonic, které v seriálu vidíme, byla v minulosti týraná ve společnosti Have Trunk Will Travel. Ta poskytuje cvičené slony celému zábavnímu průmyslu. V roce 2011 obletělo internet video, které jasně ukazuje, že sloni byli při výcviku velmi často biti a týráni. PETA prý slony ze seriálu důkladně prozkoumala a zjistila, že jedna ze slonic je Tai, přesně ta samá, která je i na videu z roku 2011.

Simpsonovi: Žlutá rodinka čelí ostré kritice kvůli menšinám
 

Manažerka organizace Lauren Thomasson, která dohlíží na práva zvířat ve filmech a seriálech, proto napsala přímo prezidentovi HBO Caseymu Bloysovi, v němž na situaci slonice Tai upozorňuje a požaduje, aby HBO ve svých budoucích projektech žádná živá zvířata nepoužívala. Podle Thomasson je většina filmových zvířat cvičená v otřesných podmínkách, kvůli kterým se v nich vyvine abnormální agresivní chování. Také zdravotní problémy a deprese. Taková zvířata mohou dokonce ohrožovat členy štábu. PETA už s HBO řešila podobné případy u seriálů jako Silicon Valley. Je proto v šoku, že se něco podobného stalo znovu.

Dnešní technologie už jsou podle PETA dostatečně pokročilé na to, aby jakákoliv zvířata mohla být vytvořena digitálně. Jako příklad uvádí Thomasson tygra, kterého jsme ve třetí epizodě mohli vidět také. Ten byl kompletně produktem počítačové animace a vypadal skvěle. PETA tedy apeluje na HBO a Bloyse samotného, aby byly všechny budoucí plány pro využití divokých zvířat v jejich projektech zrušeny. Zároveň se mají zavázat slibem, že žádná další zvířata v budoucnu nepoužijí. Server Deadline po zveřejnění dopisu HBO sám kontaktoval a povedlo se mu od něj získat vyjádření.

V oficiálním prohlášení HBO stojí, že je o zvířata na place pečlivě postaráno, a to i s maximálním ohledem na jejich zdravotní stav, bezpečí a pohodlí. Při natáčení byla všechna práce se zvířaty pod dohledem pracovníka organizace American Humane, která se o práva zvířat stará také. Společnost dosvědčila, že všechna zvířata byla vycvičena dobře a celá produkce obdržela i potvrzení, že „žádná zvířata nebyla zraněna.“ Celé video obsahující záběry týrané Tai bylo American Humane prověřeno. Organizace došla k závěru, že ani jediný záběr nebyl pořízený při natáčení Westworldu a v žádném případě neodpovídá metodám, které při práci se zvířaty používali na place. Na odpověď od PETA se zatím čeká.

Co myslíte vy? Přijde vám využití zvířat ve Westworldu přes čáru? Pod článkem najdete zmíněné video se slony z roku 2011, abyste mohli posoudit sami, o čem to PETA mluví. V galerii si prohlédněte snímky slonů z předmětné epizody. 

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu