Recenze: Hra o trůny se v 8. řadě vrací v plné síle

Recenze: Hra o trůny se v 8. řadě vrací v plné síle | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 18 obrázků
Rekapitulujeme a  hodnotíme záčátek závěrečné série Game of Thrones. Draci, politika i niterní sváry ústředních postav - Všechno je zpátky.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Článek je určený těm, kteří už epizodu viděli, pro ostatní obsahuje spoilery!

V noci na dnešek po dlouhém čekání začala finální řada Hry o trůny. Jednoho z nejúspěšnějších seriálů všech dob a možná vůbec posledního seriálu, na který se v době dnešního širokého výběru kouká taková masa lidí. Ten zájem přitom není překvapivý. Vedle prvotřídního konverzačního dramatu v úvodních řadách začal seriál s rostoucí popularitou nabízet také čím dál velkolepější podívanou, jaká je na televizních obrazovkách zcela nevídaná. Koho tak nestrhly souboje ostrých jazyků v trůnních sálech, ten si vychutná alespoň ty šermířské. Ani to by samozřejmě k takhle velkému úspěchu nestačilo a klíčovou roli hrály další elementy.

Jednak je Hra o trůny plná tajemství, takže i když seriál zrovna neběží, zabaví se fanoušci alespoň rozvíjením spletitých teorií. Poslední nedílnou součástí úspěchu Game of Thrones je radikální boření vypravěčských klišé, která jsou s hrdinskými eposy obvykle spojená. I sebevětší hrdina může kdykoliv nečekaně umířt i sebevětší padouch nám dokáže dát důvody proto, abychom jej litovali a fandili mu. Takhle morálně komplexní vyprávění plné šokujících zvratů často nenajdete ani mezi charakterními dramaty, natož na poli heroické fantasy.

Tohle všechno vyneslo Hře o trůny nezměrnou popularitu, a tak uvedení závěrečných šesti epizod předcházela obrovská očekávání. Fanoušci napjatě vyhlížejí nejen na zodpovězení mnoha otázek a překonání dosavadních bitev, ale především uspokojivé uzavření příběhů desítek postav, ke kterým jsme si za dlouhé roky stačili vybudovat vztah. Ve světle očekávání působí uspokojení alespoň většiny diváků jako nadlidský úkol.

Nicméně první epizoda, nazvaná jednoduše Winterfell, nevykročila vůbec špatným směrem. Nehrnula se po hlavě do spektakulárních bitev. Je ticho před bouří a tvůrci si dávají na čas. V klidu rozestavují figury na šachovnici, aby bylo vedle války s nemrtvými pořád dost prostoru pro lidský konflikt. To však neznamená, že by se seriál zcela vrátil do jednacích síní a vystačil si s dialogy. Tahle doba už je skutečně dávno pryč.

Už prachobyčejné záběry na Winterfell ukazují, jak rozpočet seriálu narostl. Místo jednoho opakovaného pohledu z povzdálí projíždí kamera hrad pěkně zblízka. Ten najednou působí větší. Navštěvujeme zákoutí, ve kterých jsme nikdy nebyli, můžeme si všimnout detailů, které nikdy předtím neexistovaly. Hlavní opevnění najednou doplňuje podhradí, kde žije prostý lid. V tom všem navíc nesledujeme tři komparsisty, ale čilý vesnický život a šikující se armády.

Další kapitola »
Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Sarkacarka | 16.04.2019 11:16
Jerome (Bronn) nekde prohlasil, ze z jeho vyvoje asi nebudou divaci nadseni, takze se obavam, ze podpori Cersei. Otazkou je, jak to bude probihat, kdyz spolu kvuli bourlivemu rozchodu v real life odmitaji natacet :D
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu