10 nejlepších bitev Hry o trůny

10 nejlepších bitev Hry o trůny | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 9 obrázků
Válka o Westeros samo sebou přinesla hromadu parádních bitev. Které ale vyčuhují nad ostatními?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Hra o trůny začínala v roce 2011 na stanici HBO s nijak zvlášť velkým rozpočtem. Při natáčení fantasy seriálu samozřejmě museli tvůrci počítat s tím, že bude potřeba vyrobit notnou zásobu všemožných kostýmů, rekvizit, doplňků a mnoho dalšího, ve své 1. sezoně jim ale bylo jasné, že něco jako středověkou bitevní scénu si prostě a jednoduše dovolit nemohou. Hlavní velká potyčka mezi silami Starků a Lannisterů z konce první knihy byla tedy chytře zpracována z Tyrionova (Peter Dinklage) úhlu pohledu, kdy ještě před začátkem útoku dostal oblíbený trpaslík pořádně do hlavy a celou událost prospal.

I v knižní předloze se ale nejednalo o příliš významný konflikt, pravá výzva tedy přišla až s řadou druhou a slavnou bitvou o Černovodu (Black Water). Té už by se nijak vyhnout nešlo. Několik milionů dolarů navíc ale překážku úspěšně překonalo a od té doby nám seriál pravidelně servíroval čím dál větší a epičtější bitvy. Nyní, když už máme všech osm sérií za sebou, se tedy můžeme zpětně podívat, které se do paměti diváka podle nás zapsaly nejvíce. Předem musíme stanovit, že ne všechny seriálové potyčky jsme se rozhodli klasifikovat jako bitvy a nenajdete tu tím pádem úplně každý konflikt, během něhož došlo na tasení mečů.

10. Útok Železné flotily – 7. řada

V předposlední sedmidílné sezoně dorazila do Westerosu poprvé se svými vojenskými silami Daenerys Targaryen (Emilia Clarke). Není tedy divu, že se nám tentokrát dostalo hned několika bitev. Každá z nich rozhodně měla co nabídnout, nejslabším novým přírůstkem je ale dle mého názoru jednoznačně útok Eurona Greyjoye (Pilou Asbæk) na Daenerysinu flotilu cestující do Dorne.

Po technické stránce se jedná o skvěle zpracovanou chaotickou šarvátku s unikátním vizuálem díky zasazení na lodní palubu ověnčenou plameny. V porovnání s ostatními bitvami ale silně zaostává po emocionální stránce. Kromě Theona (Alfie Allen) a jeho sestry Yary (Gemma Whelan) totiž scéna postrádá postavy, na kterých by nám reálně záleželo. Dorne a všichni jeho obyvatelé s výjimkou Oberyna Martella jsou obecně považováni za nejslabší linku seriálu a jejich smrti tedy mají prakticky nulový dopad.

Samotná bitva navíc trvá necelých deset minut a nezvládne tedy zanechat příliš velký dopad. V žádném případě se ale nedá považovat za špatnou, jen prostě a jednoduše nedosahuje kvalit svých vrstevníků.

9. Bitva na zamrzlém jezeře – 7. řada

Šestou epizodou nazvanou Beyond the Wall (Za Zdí) seriál pro mnohé oficiálně překročil čáru a ukázal, že bez předlohy George R. R. Martina už prostě příběh není, co býval.

Celý plán vydat se za Zeď a pokusit se zajmout jednoho z nemrtvých vojáků Nočního krále nebyl zrovna tím nejlepším, co Tyrionův chytrý mozek v průběhu seriálu vymyslel. Když se ale podle očekávání začal rozpadat a výprava čítající oblíbené postavy jako Jon Snow (Kit Haringnton) nebo Tormund (Kristofer Hivju) zůstala uvězněná na ostrůvku uprostřed zamrzlého jezera, přišli showrunneři nejspíš s největší snůškou náhod, jakou kdy seriál nabídl.

Daenerys jako blesk z čistého nebe překoná vzdálenost kontinentu za domnělých několik hodin a se svými draky přiletí na sekundu přesně v momentě, kdy armáda mrtvých hrdiny téměř převálcuje, a ti kromě Viseriona uniknou jen s několika škrábanci. Příběhově tedy docela mišmaš. Bitva samotná je ale i přesto solidně zpracovaná, počítačové i praktické efekty fungují na výbornou, a dokud vám postupem času nedojde, že všichni (koho známe jménem) vyváznou s hlavami na krku, má scéna i docela solidní míru napětí. Jen škoda, že stejnou práci na ni nevynaložili i scenáristé.

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 3

schonecek | 14.07.2019 13:16
busines: Mně osobně se 8. řada stále líbila a ve většině případů patřím k jejím obráncům. Nechci ale jen slepě akceptovat vše co tvůrci dodají. Bylo to alespoň dobré? Podle mě ano. Ale jsou tam obrovské mezery pro zlepšení :)
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu