Simpsonovi: Hank Azaria vysvětluje, proč přestal dabovat Apua

Simpsonovi: Hank Azaria vysvětluje, proč přestal dabovat Apua | Fandíme seriálům
20th Century Television
Zobrazit dalších 7 obrázků
Proč se jeden z dlouholetých dabérů rozhodl vzdát dabování jedné z postav?

Již několik týdnu se ví, že dabér Hank Azaria již nadále nebude namlouvat v populárním animovaném seriálu Simpsonovi postavu Apua. Hercův hlas je možné ve světě proslulé žluté rodinky slýchat v originálním znění již tři dekády. Nadaboval v seriálu celou řadu postav, přičemž k těm nejvýraznějším patřil právě Apu, indický imigrant a majitel obchodu Kwik-E-Mart ve Springfieldu. V rozhovoru pro New York Times nyní Azaria přiblížil, co ho vedlo k rozhodnutí přestat propůjčovat svůj hlas Apuovi.

Byť se některým divákům nelíbilo, že postavu Inda dabuje běloch, tak kritika ztvárnění této postavy začala být ve velkém slyšet až v roce 2017 s vydáním dokumentu The Problem With Apu. Ten mimo jiné přibližoval, jakým způsobem má vyobrazení Apua v Simpsonových negativní vliv na divákovo vnímání Indů. Azaria sice v dokumentu nevystoupil, ale, jak sám nyní říká, začal se o problematiku zajímat. Začal číst články a eseje o reprezentaci a navštěvovat semináře o rasismu a sociálním vědomím.

„Jakmile mi došlo, že tímhle způsobem někdo nad touhle postavou uvažuje, tak už jsem se na tom nadále nechtěl podílet. Nepřišlo mi to správné,“ řekl v interview Azaria. „Co se s touto postavou stalo je oknem do důležité problematiky. Je to dobrý způsob k zahájení diskuze. Dokážu být zodpovědný a pokusit se to vynahradit jak nejlépe dovedu,“ dodal herec.

A jak na jeho rozhodnutí vzdát se role reagovali producenti? A uvidíme ještě v budoucnu znovu postavu Apua s jiným hlasem? Vydané prohlášení producentů tomu nepřímo napovídá: „Respektujeme Hankovu cestu s Apuem. Splnili jsme mu jeho přání nadále nenamlouvat tuto postavu. (…) Apu je celosvětově oblíbený. My ho také máme rádi. Zůstaňte na přijmu.“

Zdroj: NY Times, foto: Fox

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 7

Mysule | 03.03.2020 11:09
Proč? Protože američtí SJW NPCs trpí psychickou poruchou, která je nutí vytvářet problémy tam, kde žádné nejsou. Ječí, že chtějí diverzitu, a když ji mají, tak zas ječí, že je to stereotypizace rasy nebo entnika. Takže by asi všechny postavy měly být úplně stejné co se týče osobnosti, kulturních zvyků, přízvuku apod., aby si byli "všichni rovni", a lišit by se měly jenom barvou kůže, aby to bylo "pestré".
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu