Smrtihlav: Chystá se seriál ze světa kultovního sci-fi filmu

Smrtihlav: Chystá se seriál ze světa kultovního sci-fi filmu | Fandíme seriálům
New Line Cinema
Zobrazit další 4 obrázky
Vrátíme se do Dark City, které předešlo Matrix a inspirovalo Počátek Christophera Nolana.

Snímek Smrtihlav (Dark City) se dočkal v roce 1998 rozporuplného přijetí, na čemž zřejmě nesly podíl i zásahy studia, jež snímek nechalo před premiérou přestříhat. Film se v řadě směrů podobal Matrixu, jenž byl uvedený jen o rok později, a tak trochu zmizel v jeho stínu. Během let ale získal Smrtihlav kultovní status a věrné fanoušky. Příběh je zasazen do fantaskního světa, kde starobylé bytosti překrucují realitu a vzpomínky jednotlivých lidí a hrdina John Murdoch prchá po obvinění z vraždy před policií a zvláštními přízraky. Snímek zaujal diváky kafkovskou atmosférou, vizuálním vyprávěním podobným Matrixu, nápady z japonského animé či výtvarným stylem opřeným o Metropolis či Brazil.

V roce 2008 se režisér Alex Proyas k látce vrátil a připravil režisérský sestřih. Vysvětluje však, že se v žádném případě nejedná o jeho původní vizi, protože snímek vznikal v dobách natáčení na filmový pás a některé původní záběry už jsou navždy ztracené. Z dostupného materiálu se podařilo sestříhat alespoň takovou verzi, jež je původnímu záměru bližší.

Po režisérském sestřihu bylo několik let ticho po pěšině, až loni Proyas natočil krátký snímek Mask of the Evil Apparition, jenž je zasazený do stejného světa jako Smrtihlav. Pro magazín If režisér uvedl, že původně ani neměl v plánu, že by snímek do světa Dark City zasadil, ale když začala vznikat vizuální podoba kraťasu, tak to tak nějak samo vyplynulo. Je možné, že nezamýšlený návrat ke starší látce v Alexovi něco odemkl, protože během tiskové konference k Mask of the Evil Apparition uvedl, že začal s vývojem seriálu Dark City. Přípravy jsou aktuálně v začátcích, přičemž v tuhle chvíli režisér především důkladně zkoumá svůj původní snímek, aby na základně toho přišel s novým příběhem.

Česká distribuční synopse Smrtihlava: Je tu město. Fantaskně bizarní, věčně zahalené do tmy. Jsou tu lidé. Šediví a lhostejní, kteří se každou noc přesně o půlnoci ponoří do hlubokého spánku, aby se probudili se zcela novými vzpomínkami. Jsou tu Oni. Starobylá umírající rasa, která ovládá město a v bizarním experimentu noc co noc mění realitu i vzpomínky všech lidí. No a pak je tu John Murdoch. On jediný neusíná a vidí, jak přímo před jeho očima mizí domy i ulice, aby se místo nich objevily jiné. Nepamatuje si na nic z minulosti a navíc zjistí, že jej hledá policie kvůli několika brutálním a bizarním vraždám. Prchá ulicemi, kterými se pohybují mrtvolně bledé postavy v dlouhých černých kabátech, připomínající armádu zombie, a pomalu si začíná uvědomovat, že je obdařen schopností měnit realitu a podobně jako vládci města. Uvědomuje si, že vše co si pamatuje jsou jen uměle vytvořené implantáty a chce vědět proč. Na své pouti se setkává nejen s dívkou, která tvrdí, že je jeho manželkou, ale také detektivem Bumsteadem, který sice plní své povinnosti, ale začíná pochybovat o realitě světa ve kterém žije, a také doktorem Schreberem, který toho ví mnohem víc než všichni ostatní lidé dohromady. Společně s nimi se krůček po krůčku přibližuje pravdě a rozhodujícímu střetnutí s rasou ovládající město.

Zdroje: If, Bloody Disgusting

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

132
1
4
1
4

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu