Bez vědomí: První dojmy z předpremiéry ve Varech

Bez vědomí: První dojmy z předpremiéry ve Varech | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 17 obrázků
Další minisérie od HBO, díky které si řeknete, že to s tuzemskou produkcí nevypadá zas tak zle.  

První dva díly šestidílné minisérie Bez vědomí jsem měl možnost vidět v předpremiéře na 54. Karlovarském filmovém festivalu. O minisérii jsem věděl před premiérou pouze to, že se jedná o další režijní počin Ivana Zachariáše, který mě před třemi lety nadchl syrovou Pustinou. Stejně jako Pustina i Bez vědomí vzniklo pod produkční záštitou HBO Europe a po prvních dvou dílech je vidět, že diváky čeká další uhrančivý zážitek, který na poli českých seriálů nemá konkurenci.

Bez vědomí: Minisérie od autora Pustiny se představí ve Varech
 

Příběh minisérie začíná v říjnu roku 1989 a vypráví o profesionální houslistce Marii (Táňa Pauhofová) a jejím politicky aktivním manželovi Viktorovi (Martin Myšička), kteří se po dvanácti letech londýnského exilu vracejí do prahy. Návrat do Čech o všem není takový, jak doufali. Rodinná návštěva po letech se brzy mění v drama. Marie skončí v nemocnici a když se probere z bezvědomí, její manžel je pryč a nikdo neví, kam zmizel.

Synopse seriálu záměrně mnoho neprozrazuje a ihned po prvním díle vám bude jasné, že příběh je mnohem zapeklitější než se na první pohled zdá. Úvodní dojem následně ztvrdí druhá epizoda, jež zanechává více otázek než odpovědí. Hlavní devizou špionážně laděného seriálu se tak zdá být scénář. Obě epizody drží skvěle pohromadě. Postupně se hlavní i vedlejší charaktery vykreslují a je u nich znát určitý vývoj. Do postav se není těžké vžít a každá následná scéna dává tušit, že taková minisérie v našich končinách ještě natočena nebyla. Ucelenost scénáře bez strojených dialogů je pak o to překvapivější, že ho napsal debutující Ondřej Gabriel.

Upřímně mě po prvních dvou epizodách nenapadá téměř nic, co by se na Bez vědomí nedalo pochválit. Jistá režie, která jde ruku v ruce s nádhernými kamerovými záběry, není pro návštěvníka karlovarského filmového festivalu velkým překvapením. Právě duo Ivan Zachariáš a kameraman Jan Velický spolu natočilo nespočet pro karlovarský festival typických černobílých znělek. Ivan Zachariáš svůj režijní um předvedl již v oceňované Pustině a ani zde se mu ambiciózní projekt nerozpadl pod rukama.

Rovněž herecké obsazení v prvních dílech za řemeslným zpracováním nijak nezaostává. Jediným menším neduhem je to, že si každou scénu pro sebe krade Martin Hofmann, který po ikonické roli Luďana ze seriálu MOST! servíruje další nezapomenutelný charakter, tentokrát detektiva STB. Ústřední postava Marie v podání Táni Pauhofové pak v jeho stínu tolik netáhne a je v prvních dílech slabším článkem. Marie se jako jediná profiluje bez špetky tajemství a divák má dojem, že ho nemá čím překvapit. Nedivil bych se ovšem, kdyby se tento aspekt s postupnými díly změnil a obyčejná Marie by nakonec byla mnohem zajímavější postavou než, jak se jevila v prvních dvou dílech.

Pro někoho by mohl znamenat problém pomalejší tempo, jež při hodinové stopáži na jeden díl vyžaduje určitou dávku soustředění. Téměř každý druhý dialog přináší do příběhové skládačky další podstatný dílek. Tudíž Bez vědomí rozhodně není seriálem pro ty, kteří nedávají od začátku do konce pozor.

Bez vědomí oplývá výborným zpracováním konce 80. let. Celá výprava je na televizní poměry naprosto exkluzivní a je vidět, že měli tvůrci dostatečný rozpočet na to, aby seriál vypadal vyšperkovaně i na obrovském plátně Velkého sálu v Karlových Varech. Skvělou volbou byla i titulní znělka, ve které vidíme záběry na jednotlivé ústřední charaktery jak spí za zneklidňujícího hudebního podkresu. 

Minisérie Bez vědomí byla pro mě na letošním 54. ročníku Karlovarského filmové festivalu největším překvapením. Nečekal jsem, že po Černobylu a druhé řadě Sedmilhářek narazím v tak krátkém časovém intervalu na další úchvatný seriál z dílny HBO. Pokud si seriál udrží nastavenou laťku, tak se bude řadit po bok toho nejlepšího, co se tento rok na televizním poli událo. Je vidět, že při patřičné tvůrčí péči je možné točit úžasné seriály i v naší kotlině. Bez vědomí je seriálový počin, který u nás nemá obdoby a řadí se alespoň prozatím svým úvodem mezi to nejlepší, co se za poslední roky v České republice a na Slovensku natočilo.

Premiéra se uskuteční v listopadu při příležitosti oslav 30 let od Sametové revoluce. V galerii si můžete prohlédnout první promo fotografie.

Naše hodnocení
9/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest