Hra o trůny: George R. R. Martin nehodlá měnit knižní konec kvůli nářku internetu

Hra o trůny: George R. R. Martin nehodlá měnit knižní konec kvůli nářku internetu | Fandíme seriálům
HBO
Zobrazit dalších 9 obrázků
Připravované Vichry zimy ani Sen o jaru nevezmou kritiku seriálu v potaz.

Zakončení seriálové Hry o trůny je už nějaký ten pátek za námi, a že to byl konec. Jen málokdy se stane, že by se názor veřejnosti tak drasticky otočil o sto osmdesát stupňů a z pravděpodobně nejpopulárnějšího seriálu současnosti se stal jeden z nejproklínanějších. Ti, kteří na 8. řadu metali nejvíce kritiky, z jejích nedostatků vinili téměř exklusivně showrunnery Davida Benioffa a D. B. Weisse. Od pětky pánové vedli seriál na vlastní pěst bez detailní šablony knih a na kvalitě seriálu, převážně pak na finále, se to podle mnohých silně odrazilo.

Velká část fanoušků si kromě nadávek na uspěchanost a špatný vývoj postav zarýpala i do samotného zakončení konfliktu o Železný trůn, které prý v mnoha ohledech nedávalo smysl a nedošlo se k němu přirozeně. Tvůrci ale mnohokrát prozradili, že většinu hlavních příběhových linek uzavřeli podle návodu George R. R. Martina, autora knižní předlohy, takže mnohá kontroverzní rozuzlení pochází právě z jeho hlavy. A autor se před časem nechal slyšet, že rozhodně nebude na základě špatné odezvy své knihy měnit.

Hra o trůny: 10 zajímavostí o Západozemí, které vám seriál nepoví
 

Podle Martina je důležité, aby si on ani showrunneři nenechali příliš mluvit do práce, což není v dnešní době pomocí internetu jednoduché. Ve svých knihách položil jasné základy pro eventuální zakončení, a když už je jednou vytvořil, nemůže je přece jen tak změnit. Jako příklad uvedl pravý původ Jona Snowa, jenž zatím v knihách přímo odhalen nebyl. Při vydání první knihy ještě žádný internet neexistoval, takže pokud jeden ze sta čtenářů na identitu Jonových rodičů přišel, neměl příliš možností, jak svou teorii rozšířit. Nyní už může každý své nápady sdílet jak je mu libo a některé z nich se holt v budoucnu ukážou jako pravdivé.

Seriál navíc velkou část plánovaného děje prozradil. Pokud ale Martin chce zůstat věrný svému příběhu, musí ho odvyprávět tak, jak měl původně v úmyslu a ne ho rychle přepisovat jen proto, že ho někdo dokázal předpovědět, nebo na něj diváci v televizní podobě nereagovali zrovna nejlépe. „Chci napsat knihy, které jsem měl vždy v úmyslu napsat,“ pověděl. „ A až je vydám, mohou se lidem prostě líbit, nebo ne.“.

Je ovšem nutné poznamenat, že zatímco Benioff a Weiss se z neznámých důvodů rozhodli Hru o trůny prostě utnout 7. a 8. sezonou a navíc s menším počtem epizod, Martin si se šestou knihou The Winds of Winter dává pořádně načas, píše ji už mnoho let a datum vydání je zatím stále nejisté. Nemluvě o tom, že má v plánu i knihu sedmou, titulovanou A Dream of Spring, přičemž obě díla mají dohromady čítat přes 3000 stran.

Zdroj: EW

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 4

Mihič | 21.08.2019 20:32
Není potřeba měnit konec. Dovolím si tvrdit, že drtivá většina fanoušků nekritizovala konec seriálu, ale způsob jakým jsme se k němu dostali. Takže za mě v pořádku. Bohužel ale všichni víme, že GRRM již není nejmladší a ani v nejlepší fyzické kondici a vzhledem k tomu, jak dlouhé je čekání na další díl, bohužel nevěřím, že by další kniha měla vůbec vyjít.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest