Star Trek: Discovery opustil scenárista po incidentu se zapovězeným „N-Word“

Star Trek: Discovery opustil scenárista po incidentu se zapovězeným „N-Word“ | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 6 obrázků
Sci-fi série přišla o jeden tvůrčí hlas kvůli problémům s údajným rasismem.

V dnešní nesmírně inkluzivní společnosti si musí drtivá většina hollywoodských tvůrců neustále dávat pozor na jazyk, neboť sebemenší kontroverznější poznámka je může stát práci. Často nemusí ani svými slovy myslet nic špatného, ale lidé je přesto vytrhnou z kontextu a vyloží si je, jak potřebují. V posledních letech se například dělalo velké haló okolo Kevina Harta a Oscarů nebo Jamese Gunna a Strážců Galaxie 3, nejnovější podobný případ ale vzešel ze scenáristické místnosti seriálu Star Trek: Discovery, odkud se po rozmíšce kolem užitého slovníku rozhodl odejít Walter Mosley, jenž společně s ostatními psal chystanou 3. sezonu.

Sedmašedesátiletý Mosley je sám jak židovského, tak afroamerického původu a při práci prý jednomu kolegovi vyprávěl příběh ze svého mládí, kdy mu policista v Los Angeles pověděl, že raději zastavuje každého n…ra, jelikož většinou podle jeho zkušeností vždycky plánují nějaké špatnosti. Jelikož události popisoval přesně tak, jak je zažil, použil samozřejmě i společensky zapovězené „N-Word“. Brzy potom obdržel telefonát od HR oddělení, kam prý některý z Mosleyho spolupracovníků oznámil, že něco takového je podle něj nepřípustné. Mosley se údajně kvůli hovoru tak naštval, že raději z práce úplně odešel. „Seděl jsem tam, černoch v Americe, který společně s miliony ostatních na vlastní kůži zažil rasismus, a bylo se mnou mnohokrát zacházeno jako s méně než člověkem. Ale pokud bych prý o něčem takovém chtěl vůbec mluvit, musel bych převyprávět historii pouze slovy, která mí zaměstnavatelé považují za přijatelná,“ vyjádřil se později. Vedle toho dodal, že se mu nelíbí představa, že by byl v práci špiclován, popřípadě, že na něj kolegové donášejí za zády, místo toho, aby si případné neshody vyříkali s ním.

Mosley je kromě své scenáristické kariéry také úspěšným spisovatelem. Tvoří převážně detektivní příběhy a několik jeho knih vyšlo i u nás, například Proti přesile. Momentálně pracuje na televizním seriálu Snowfall, třetí Discovery se ale po výše zmíněném incidentu rozhodl opustit.

Zdroj: Variety

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest