Češi chtějí stávkovat proti zrušení pirátských seriálů. Je normální za obsah platit?

Češi chtějí stávkovat proti zrušení pirátských seriálů. Je normální za obsah platit? | Fandíme seriálům
Zobrazit další 4 obrázky
Kuriózní pokus o svolání stávky rozviřuje debatu o stavu pirátského chování českých filmových a seriálových diváků.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3

Na filmovém poli se postupně lepší cenové nabídka. Většina streamovacích služeb stojí na měsíc dvě stovky nebo i méně, objevují se neplacené služby živené reklamou. Pokud jde o jednoduchost ovládání, taky se snad shodneme na tom, že jednoduše vyhledat svůj oblíbený seriál na legální službě je uživatelsky příjemnější, než se proklikávat na těch pirátských skrz reklamu na porno a hazard a při tom čekat, kdy na podobných stránkách chytíte nějaký virus. Ve finále tak asi největší achillovou patou streamovacích služeb zůstává šíře nabídky.

Pro firmy jako Netflix už naštěstí nejsme nějaký Tatarstán, kam se nevyplatí nabídku směřovat, a tím pádem i zbytku Hollywoodu nezbývá nic jiného, než následovat a svoje služby k nám postupně rozšiřovat. A také česká podpora se stává čím dál tím větší samozřejmostí, protože streamovací služby vidí, že bez ní to nejde a věří, že investice do překladů se vyplatí. Jen se ta změna děje nepěkně pomalu.

Už za pár dní se to téměř určitě krásně ukáže na Mandalorianovi, novém seriálu ze světa Star Wars. Ten bude uvedený na službě Disney+, která ale několik měsíců bude dostupná jen v USA a několika málo dalších zemí. Seriál má masivní propagační kampaň, Disney dělá všechno proto, aby nás přesvědčil o tom, že tohle prostě musíme vidět a dokonce se hovoří o tom, že seriál obsahuje poměrně výrazný spoiler ke Star Wars: Vzestupu Skywalkera. Představa, že skalní fandové Hvězdných válek budou čekat na to, až se seriál do jejich země dostane oficiálně (a internet jim dávno vyspoileruje všechny zvraty, protože tvůrci budou v rozhovorech rozebírat každý detail a odhalovat první informace o druhé řadě), je tak dost zcestná a už se také objevují předpovědi, podle kterých by Mandalorian mohl být stahovanější, než Hra o trůny, která v počtu nelegálních přehrání dosud vedla.

Slovo závěrem? Je blbost někoho hnát na hranici za stažení jednoho večerníčka, ale stejně tak není normální nikdy nic neplatit. Výroba filmů a seriálů něco stojí. Pirátství tu bude do jisté míry nejspíš vždycky, nicméně čím lepší služby budou producenti obsahu nabízet a čím víc lidem bude připadat normální za ty služby zaplatit, tím okrajovější záležitostí pirátství bude a do budoucna už třeba nebudeme narážet na jedince, kterým přijde racionální demonstrovat za „právo“ na pirátění seriálů…

« Předchozí kapitola
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 4

Spike | 13.11.2019 00:17
Je absurdní si myslet, že si každý pořídí všechny streamovací služby od Netflixu, HBO GO, Amazon až po Disney+ nebo Hulu. Také je potřeba si uvědomit, že seriály z celoplošných amerických televizí jako jsou CBS, FOX nebo CW u nás nevysílají a jejich obsah se k nám prostě často nedostane a pokud chce sledovat něco z jejich tvorby nemá jinou možnost než hledat pirátské řešení. Samozřejmě to není tak, že bych v dnešní době nechtěl za daný obsah platit. Do kina si rád zajdu a mám třeba HBO GO. Jenže tam také není všechno.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest