První dojmy: The Mandalorian 2 - Vracíme se do světa Hvězdných válek

První dojmy: The Mandalorian 2 - Vracíme se do světa Hvězdných válek | Fandíme seriálům
Lucasfilm
Zobrazit dalších 21 obrázků
Jak se nám líbil úvod druhé série Star Wars seriálu The Mandalorian?

Úvodní díl druhé série Mandaloriana je konečně tady a my jen suše konstatujeme, že lepší návrat si snad fanoušci ani nemohli přát. Bloumání po živoucím světě Star Wars, návrat na Tatooine a epizodní mise s dechberoucími vizuálními efekty. Mando s diváky okamžitě naskočí do rozjetého vlaku a bez zbytečných vysvětlivek navazuje na konec první série. Škoda jen, že i přes impozantní vizuální stánku se epizodní zápletka s písečném drakem až moc podobá jednomu dílu z první řady.

The Mandalorian: 2. řada je tu, přehledné video rekapituluje dosavadní děj
 

První díl druhé série nebo chcete-li devátá kapitola příběhu s názvem The Marshal nijak závratně neposouvá ústřední dějovou linku. Avšak na velmi pozvolný posun v ději jsou diváci zvyklí již z první sezóny. Mandalorian má stále velmi pozvolné tempo a nikam nepospíchá. V prvních dvaceti minutách se sice zdá, že tvůrci pořádně dupli na plyn a budou střídat několik lokací hned v úvodu, ale po svižném začátku vám postupně začne docházet, že v tomto díle ještě žádné odpovědi nezískáme.  

Disney+
The Mandalorian 2

V těchto prvních dojmech nechci spoilerovat, takže se detailním informacím o ději raději vyhneme. Nicméně Mandalorian se při své výpravě zaváže pomoct malému městečku, které ohrožuje pouštní drak. Monstrum trochu připomíná písečného červa z Duny a nejeden filmový fanda si při sledování Manda povzdechne nad tím, že Villeneuvův spektákl dorazí do kin až na konci příštího roku. Epizodní zápletka o zabití draka připomíná prostředím i zpracováním jeden z dílů první série. Jako kdyby scenáristé zapomněli, že něco podobného, jsem tu už jednou měli. Naštěstí jedna nejmenovaná vedlejší postava a úžasné vizuální efekty zachraňují neblahé podezření, že tvůrci jen recyklují dřívější nápady.

Nevím, jaký je rozdíl mezi rozpočtem první a druhé řady, ale na základě zhlédnutí nejnovější epizody soudím, že tvůrce a režisér Jon Favreau dostal od Disneyho ještě větší manévrovací prostor. Kombinace počítačem vytvořených vizuálních efektů a praktických masek a kostýmů je takřka dokonalá. Mandalorian místy stírá rozdíl mezi celovečerními blockbustery a pouhým velkorozpočtovým seriálem. Na Mandaloriana se jednoduše kouká skvěle, čemuž dopomáhá i třaskavý hudební doprovod mixující známe tóny ze Star Wars ságy, původní Mandalorianův soundtrack i nové instrumentální motivy.

Disney+
The Mandalorian 2

Vyjma ohrané zápletky a pocitu, že až na finální záběr, úvodní epizoda příběh nijak neposunula, se nedostatky nacházejí jen stěží. První sezónu sice nepovažuji za jeden z nejlepších seriálů loňského roku, ale i tak mě na Mandalorianovi nesmírně bavil neokoukaný pohled na známý filmový svět, ústřední postava, která dokáže oplývat charismatem i přesto, že zásadně nesundává helmu, jeho dětský zelenkavý svěřenec a na seriálovém poli jedinečná řemeslná a vizuální stránka. Všechny vyjmenované aspekty jsou zpátky a já po následujících sedm týdnů bude s nadšením vyhlížet další pátek, kdy vyjde nový díl.

Pokračování Mandaloriana se chlubí jednou z dosud nejdelších stopáží a namísto průměrných čtyřiceti minut z první série servíruje padesátiminutový návrat, jenž oplývá vším, co fanoušci obdivovali na první řadě. Tvůrci ještě více zdokonalili vizuální stránku, vysypaly z rukávu pár akčních scén, nádherných povědomých scenérií a do toho všeho přimíchali jednu ikonickou postavu, která v následujících dílech jistě zasáhne do děje. Nás Disney opět přivábil na světlou stranu síly a co vás? Podělte se s námi o své dojmy v komentářích.

Foto: Disney+

Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

Mysule | 01.11.2020 10:26
Lepší Duna než Duna. Akorát škoda, že se seriály nedávají do kin (současné problémy s koroňákem pomineme), na velkém plátně by to vypadalo naprosto luxusně. Šerif má speeder očividně zbastlený z motoru Anakinova kluzáku. :)
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest