Světlo a stíny: Nová Netflix fantasy je tady, seznamte se s jejím světem

Světlo a stíny: Nová Netflix fantasy je tady, seznamte se s jejím světem | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit dalších 5 obrázků
Krátký „film o filmu“ blíže představuje hrdiny a svět nového seriálu, jenž nás vtáhne do magické země zmítané válkou.

Už v pátek 22. dubna uvede Netflix novou sci-fi sérii Světlo a stíny (Shadow and Bone). Série nás zavede do země zmítané válkou, plné magie, proroctví, vojáků a neprostupné temnoty. Seriál vychází z knižní předlohy od Leigh Bardugo a slibuje tradiční hrdinský příběh zasazený do promyšleného fantaskního světa. Aby do něj snáze vklouzli i diváci, kteří neznají předlohu, připravil Netflix krátký „film o filmu“ kde tvůrci přibližují to základní, co potřebujete o novince vědět.

Děj je zasazený do země Ravka (inspirované carským Ruskem), již svírá válka od severu i z jihu. Aby situace nebyla jednoduchá, je navíc východ a západ země rozdělený neprohlédnutelným oblakem temnoty, v němž žijí nebezpečné příšery. Vypadá to, že plachtění pozemních lodí skrz temnotu by mělo patřit mezi vizuálně výrazné momenty celé série. Ravka je sice průmyslově zaostalá, avšak výhodu jí dává existence tzv. Grišů, v zásadě kouzelníků, kteří dovedou ovládat tři typy „magie“. Buď elementální, materiální (ovládání hmoty) nebo korporální (ovládání cizího těla).

Hlavními hrdiny jsou Alina Starkov (Jessie Mei Li) a Mal Orestev (Archie Renaux), dva řadoví soldáti, kteří jsou od společného vyrůstání v sirotčinci přáteli na život a na smrt. Události se naplno dají do pohybu, když se ukáže, že Alina má schopnost vykouzlit čisté světlo. Podle proroctví by mohla změnit osud celé země. Jakmile je její schopnost vyjevena, dostává se hrdinka do hledáčku generála Temnyje (Ben Barnes), vrchního vůdce kouzelnických sil země. Spolu s objevením Aliny do děje vstupuje do děje také další skupina postav, zlodějíčci zvaní Šest vran, kteří se snaží získat milionovou odměnu vypsanou na Alininu hlavu. Ačkoliv seriál adaptuje hlavně sérii Griša, půjčuje si elementy také ze série pojmenované právě Šest vran. Některé věci jsou oproti knihám pozměněny, některé vytvořeny zcela nově.

Dosavadní recenze zahraničních novinářů jsou prozatím pozitivní. Průměrná známka na agregátoru Rotten Tomatoes je 7,3 z deseti, kdy kritici hovoří o tom, že seriál dobře vypadá, hrdinové (především Alina) jsou sympatičtí a člověk má chuť jim fandit, nicméně seriál se hodně soustředí na zevrubné zkoumání fiktivního světa plného nejrůznějších zvyklostí, pravidel a postav. Kvůli tomu se řada diváků může v sérii přinejmenším zpočátku dost ztrácet a reálně hrozí, že si Světlo a stíny plně užijí především ti, kteří četli předlohu.

Nicméně premiéra už klepe na dveře, tak si záhy budeme moci udělat vlastní obrázek.

Podklady a foto: Netflix

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest