Nadace: Jedna z přelomových sci-fi vypadá v novém traileru opulentně

Nadace: Jedna z přelomových sci-fi vypadá v novém traileru opulentně | Fandíme seriálům
Apple TV+
Zobrazit dalších 6 obrázků
Zásadní dílo Isaaca Asimova se konečně dočkalo zfilmování. Stále současný příběh odhalil novou upoutávku.

Nadace (Foundation) Isaaca Asimova patří k seminálním dílům science fiction. Americký romanopisec v ní vykreslil monumentální obraz rozsáhlého vesmírného impéria, které se začíná pomalu rozpadat. Přední vědec, který pád říše dopředu odhadne, se snaží zamezit absolutní zkáze a uchovat vědění lidstva v tzv. Nadaci, obří databance kultury a informací v odlehlém koutu vesmíru. Nadace má za úkol všechna data ochránit v nastupující barbarské době temna pro budoucí generace.

V době, kdy lidská civilizace požírá svůj vlastní ocas, působí látka docela současně. A co víc, chystané seriálové zpracování vypadá v čerstvě zveřejněném traileru úchvatně. Je vidět, že se na Nadaci nešetřilo a výtvarníci se vyřádili. Ústřední postavy (vědec v podání Jareda Harrise a císař v podání Lee Pace) deklamují ty správně osudové repliky, které od přelomu dvou dějinných epoch očekáváte. Vesmírné struktury jsou pompézní a ještě pár let zpátky by nikdo nevěřil, že takhle může vypadat seriál.

Sérii pro streamovací platformu Apple TV+ vyvíjí David S. Goyer, známý především jako spoluscenárista trilogie Temného rytíře. Spolu s ním seriál připravuje Josh Friedman, podepsaný pod Spielbergovu Válku světů, Cameronova Avatara 2 či pod seriál Ledová archa. První epizodu zrežíroval Rupert Sanders, jenž zatím natočil nepříliš přesvědčivé snímky Sněhurka a lovec a Ghost in the Shell. Apple TV+ začne sérii vysílat 24. 9. Pokud bude úspěšná, může pokračovat hodně dlouho, protože Asimovův svět Nadace čítá řadu přímých pokračování i spoustu dalších románů a povídek zasazených do stejného univerza.

Po dlouhých dvanácti tisíciletích existence spěje galaktická Říše pomalu ale jistě k zániku. Prozatím jsou však trendy vedoucí k jejímu rozkladu sotva postřehnutelné – vysledovat je dokáže pouze geniální matematik Hari Seldon. Na základě psychohistorického modelu předpoví, že po pádu Říše čeká galaxii nepopsatelný chaos a že následná éra barbarství se protáhne na celých třicet tisíc let. Seldon se však s touto myšlenkou nehodlá smířit. Na samém okraji galaxie proto založí na planetě Terminus Nadaci, která má nejen uchovat kulturu a vědění předchozích věků, ale stát se i zárodkem Druhé říše. Toto je příběh prvních dvou set let její pohnuté historie...

Podklady a foto: Apple TV+

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest