Glosa: Ne, nahé scény opravdu nezničí nového Pána prstenů

Glosa: Ne, nahé scény opravdu nezničí nového Pána prstenů | Fandíme seriálům
Warner Bros.
Zobrazit dalších 5 obrázků
Fanoušci brojí proti nahotě v chystaném seriálu prostřednictvím pomýlené petice.

Chystaná série od Amazonu nás vrátí ve velkém stylu do Tolkienovi Středozemě. Streamovací platforma Amazon neponechala nic náhodě a úspěšné značce věnuje maximální péči. Podobu nové sérii udává zkušený filmový režisér J.A. Bayona. Natáčí se na Novém Zélandu, který mají diváci se Středozemí nerozlučně spojený díky filmové trilogii Petera Jacksona. A na celém projektu se nešetřilo – jde o nejdražší seriálovou produkci vůbec, která svou cenou překonává Hru o trůny, marvelovské seriály i ty ze světa Star Wars.

Výchozí pozice tedy nezní špatně, přesto řada diváků přistupuje k novému „Pánovi prstenů“ skepticky. Třeba proto, že bude příběh zasazený do historického období, které sice Tolkien přiblížil v nejrůznějších pověstech a „historických“ zápiscích, ale nikdy sem nezařadil románové vyprávění. Seriál tedy nebude adaptovat prověřený příběh, ale musí se spoléhat čistě na schopnosti svých scenáristů. Určitá míra nevole se ale objevila také během loňského podzimu, kdy vyšlo najevo že produkce najala intimní koordinátory.

Warner Bros.
Pán prstenů

To znamená jediné: V seriálu by se měly objevit nějaké intimní nebo obnažené scény. To vyvolalo okamžitou reakci. Leckdy negativní. Její část můžeme brát za zcela legitimní. Zasazení podobných scén může vyvolávat dojem laciné snahy o nápodobu Hry o trůny či zaujetí publika tím nejotřepanějším možným způsobem. Část diváků také může mít pocit, že Pán prstenů je ve svojí esenci jaksi éterický, poetický, až romantický a do téhle naivní vize (což není myšleno nikterak pejorativně) nahota příliš nepasuje.

Existují ale i daleko pofidérnější důvody, proč proti intimitě ve Středozemi brojit. Na známém portálu Change.org se objevila petice proti nahotě v seriálovém Pánovi prstenů, kterou již (ve chvíli vydání článku) podepsalo téměř 50 tisíc lidí. Tahle petice nicméně nestojí na žádné z výše uvedených obav. Je to snaha konzervativní, nábožensky založené skupinky ohýbat svět k obrazu svému.

Warner Bros.
Pán prstenů

Petice zdůrazňuje, že Tolkien byl oddaný katolík a jakékoliv zařazení nahoty by „pošpinilo“ jeho památku. Tolkienovo dílo navíc vždy bylo přístupné pro celou rodinu a má to tak zůstat.

Už tohle jsou samozřejmě diskutabilní argumenty. Spousta katolíků je s lidskou sexualitou naprosto vyrovnaná a nemá potřebu ji tabuizovat nebo ostrakizovat. Autoři petice nevidí Tolkienovi do hlavy a nevědí, zda se sexualitě vyhýbal z vlastního přesvědčení, nebo proto, že se v jeho době v románech pro širokou veřejnost prostě nenosila. Profesor literatury navíc vycházel ze staré mytologie, které rozhodně sexualita nijak cizí nebyla. A že katolické umění a nahota nejdou dohromady? Barokní malíři by si dovolili nesouhlasit.

Warner Bros.
Pán prstenů

Také je třeba, aby libovolné umění bylo současné a vyvíjelo se s dobou, při vycházení ze starších děl není možné se jich držet doslovně, to bychom se ve většině případů dočkali značně zkostnatělé podívané, která nemá dnešnímu publiku co říct, nebo je dokonce z dnešního pohledu neakceptovatelná. A argument o rodinné zábavě už je vyloženě úsměvný. Trilogie Petera Jacksona byla plná hororových momentů a krvavého násilí. Opět se tedy dostáváme k bizarnímu paradoxu současné západní civilizace, ve které děti mohou s chutí hltat rozcupovaná těla, ale nahá těla by je údajně měla nenávratně poškodit.

Tohle je navíc jen vrcholek ledovce, když si stránku petice projdete, najdete tam protesty proti „homosexuální agendě“ nebo výhrůžky, že když se tvůrci nebudou požadavky petice řídit, tak jejich projekt komerčně pohoří. Zkrátka se zcela plně přesouváme na pole směšnosti. Bohužel, dnešní doba už je ale v tomhle směru taková, že některé skupiny fanoušků trpí bizarním přesvědčením, že jedině jejich pohled na látku je správný a to většinou čistě proto, že do ní investovali víc času a energie, než jiní lidé.

Warner Bros.
Pán prstenů - Smíšek a Pipin

Uvidíme, jak to s nahotou nakonec dopadne. V umění má celou řadu podob a její vhodné použití může chystanou podobu mytologického eposu jedině podtrhovat. Ano, nahota může být i samoúčelná, až pornografizující, ale zatím nemáme žádné náznaky toho, že by právě taková měla v chystaném Pánovi prstenů být, takže zachovejme chladnou hlavu.

PS: Autoři petice staví na piedestal režiséra Petera Jacksona, jakožto uctivého muže, který citlivě následoval Tolkienovu cudnou vizi. Jenže chyba lávky přátelé. Billy Boyd, představitel Pipina, prozradil, že nahota se málem objevila už v Jacksonových filmech. Scenáristka Philippa Boyens připravila komediální moment, ve kterém Smíškovi a Pipinovi při pádu z lesního obra Stromovouse větve strhají oblečení. A moderátor Stephen Colbert v rozhovoru obratem připomněl, že už v původním Tolkienově románu se hobiti v jeden moment svlékají donaha, takže jakákoliv prudérní argumentace opravdu stojí na hodně vachrlatých nohách.

Zdroje: Stephen Colbert, Change.org

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 8

jakub | 19.11.2022 14:49
Na tohle se nedá nereagovat! Proč se vždy mají potřebu vyjadřovat ubožáci a komouši! Pro postavičku co se pojmenovala Pp. Jdi do hajzlu i se svojí ubohou ženou! A pro druhého idiota Avari. Proc Na to koukáš když to jsou sracky? Přestaňte zamořovat internet svými názory které nezajímají vůbec nikoho včetně rozbředlé chlupaté ženy uživatele Pp ( nejspíš zkrátka podřadného picuse) krásný den všem ostatním
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest