Ve jménu nebes: Představitel Spider-Mana bude u mormonských vražd ve jménu víry

Ve jménu nebes: Představitel Spider-Mana bude u mormonských vražd ve jménu víry | Fandíme seriálům
IFC Films
Chystaná série přiblíží historii Mormonů a pokřivený náboženský fanatismus.

Chystaná série Under the Banner of Heaven vzniká na motivy stejnojmenné knihy Jona Krakauera, jež u nás byla vydaná pod názvem Ve jménu nebes. Krakauer ve svém faktografickém románu popisuje širší historii mormonské církve, paralelně s vyšetřováním dvojnásobné vraždy, kterou ve jménu víry spáchali fundamentalisté Ron a Dan Laffertyovi. Zdá se, že chystaná minisérie by se měla zaměřit primárně na detektivní část.

V roce 1984 bratři Laffertyovi zavraždili svoji švagrovou Brendu Lafferty a její osmnáctiměsíční dceru Ericu. Oba pachatelé tvrdili, že za jejich činem stálo boží vnuknutí. Krakauer ve své knize přinesl mnohovrstevnatý popis mesiášského sebeklamu, barbarského násilí, polygamie a neochvějné víry. Kniha blíže představuje jednu z nejrychleji rostoucích církví ve Spojených státech a pokládá provokativní otázky ve věci samotné podstaty náboženství.

Daisy Edgar-Jones, známá ze seriálu Normal People, ztvární Brendu Laffery. Jako další byl zatím do seriálu obsazený Andrew Garfield (Amazing Spider-Man), který představuje jednoho z duchovních vůdců v rámci církve, který po vraždách začal pochybovat o své víře. Sérii připravují scenárista Dustin Lance Black (Milk) a režisér David Mackenzie (Za každou cenu). Látku se už před deseti lety snažil zpracovat jako film Ron Howard, který je jedním z producentů minisérie, jež vzniká pro streamovací službu Hulu. Zatím nevíme, kdy se jí dočkáme. Oficiální anotace českého knižního vydání říká:

V červnu 1984 otřásla Spojenými státy zpráva a vraždě Brendy Laffertyové a její malé dcerky. Nešlo totiž o „obyčejný“ zločin – vrahové svůj hrůzný čin vykonali v přesvědčení, že jim to přikázal sám Bůh. Jak je něco takového možné, ptáte se? Stejnou otázku si položil i autor téhle knihy a podle svého nejlepšího svědomí se na ni snažil odpovědět. Oba vrahové, kteří sami sebe pokládají za úctyhodný nástroj Boží vůle, jsou mormoni. Když si uvědomíme, že právě v této chvíli chodí po světě asi 60 000 mormonských misionářů a k tomu připočteme mnohamilionovou členskou základnu, možná nás malinko zamrazí v zádech. Autor téhle nanejvýš znepokojující knihy se ale nesnaží čtenáře lacině vyděsit nebo kohokoli zlovolně očerňovat. Pouze se objektivně zamýšlí nad mocí víry i fundamentalizmu všeho druhu. Dá slovo očitým svědkům, soudcům, obětem, pozůstalým i obžalovaným. Nesoudí, nemoralizuje. Jen se ptá a vybízí k zamyšlení

Foto je ilustrační - Andrew Garfield ve filmu Mainstream

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest