Počet nových televizních sérií v roce 2021 opět překonal rekord

Počet nových televizních sérií v roce 2021 opět překonal rekord | Fandíme seriálům
Netflix
Vrcholná éra televize po nejhorším roce pandemie opět pokračuje.

Americká kabelování stanice FX už několik let počítá nově vznikající seriálové řady. Do svého výběru vybírá série, které běžely v daném roce na území Spojených států. Ty, které běžely v hlavním vysílacím čase nebo na streamovacích platformách (tedy žádné odpolední nekonečné telenovely, nedělní ranní animáky pro děti apod.). Počítají se pouze nově uvedené série – žádné reprízy. Počítají se pouze ty v původním anglickém znění – tedy žádné mezinárodní seriály, i kdyby byly nadabované. Počítají se pouze hrané (dramatické) seriály – tedy žádné soutěže, reality show dokumenty apod. A počítají se skutečně jen série s větším množstvím epizod – žádné speciály apod.

I za těchto přísných podmínek už od počátku měření rok od roku počet každoročně vyprodukovaných nových sérií zvyšoval, což podporuje tezi, že Hollywood klade na seriály stále vyšší důraz a žijeme v době tzv. „vrcholné televize“ (Peak TV). Poprvé se předchozí rok nepodařilo překonat v roce 2020, kdy počet nových seriálů poprvé meziročně poklesl. Zatímco v roce 2019 bylo uvedeno 532 nových sérií, o rok později to bylo „jen“ 493. Pokles byl samozřejmě zaviněný pandemií, kdy značnou část roku výroba stála nebo byla přinejmenším omezena, řada seriálů byla zcela zrušena, protože náklady na natáčení s covidovými opatřeními by byly příliš vysoké, a stanice a streamovací platformy záměrně brzdily tempo nasazování novinek, protože věděly, že se jim zásoby obsahu tenčí.

V roce 2021 opět došlo k nárůstu oproti oběma předchozím letům, když bylo uvedeno 559 nových sérií. Část z toho jsou odsunuté nedodělky z roku 2020 a něco podobného bude následovat i v roce 2022, takže teprve v roce 2023 se nejspíš ukáže, zda šílený nárůst nového obsahu stále bude pokračovat, anebo bublina praskne a tempo zbrzdí. Prozatím je toho nicméně ke koukání opravdu nepřeberné množství. Když k anglicky mluvené nabídce přidáte seriály z Evropy a Asie (které jsou rok od roku na vyšší úrovni, často díky rozpočtům od nadnárodních streamovacích platforem) a už zmíněné dokumenty a další tvorbu, tak i kdybyste sledovali opravdu jen to nejvydařenější, tak prakticky celoročně máte den co den na co koukat, což ještě nějakých dvacet let zpátky byla v televizním vysílání nemyslitelná představa a drtivá většina seriálů představovala jen banální výplň času která úrovní zpracování nemohla konkurovat filmům určeným pro kina. Minimálně pokud jde pro střední proud, tak v dnešní době už by asi málo kdo protestoval proti tvrzení, že teď je to spíš naopak…

Foto je ilustrační - Hra na oliheň, nejsledovanější seriál loňského roku

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest