Nový Vetřelec se bude točit příští rok, seriálový vrchol se blíží

Nový Vetřelec se bude točit příští rok, seriálový vrchol se blíží | Fandíme seriálům
20th Century Studios
Šéf stanice FX John Landgraf hovoří o budoucnosti seriálového odvětví a novinkách svojí stanice.

Stanice FX dlouhodobě patří na poli televizní zábavy k zárukám kvality. Vzešly z ní seriály jako Policejní odznak, Strážce pořádku, Takoví normální Američané, It's Always Sunny in Philadelphia, Devs, Archer, Fargo, American Crime Story, Atlanta, Co děláme v temnotách a mnohé mnohé další. Ředitel stanice John Landgraf je známý tím, že rád veřejně hovoří o stavu celého odvětví. Aktuálně promluvil na novinářské akci TCA, kde mluvil jako o novinkách, které FX připravuje, tak o seriálové produkci jako takové. (V Česku bychom do budoucna měli nabídku FX vídat na službě Disney+).

Nejzajímavější je z chystané nabídky stanice seriál ze světa Vetřelce, který připravuje Noah Hawley. Scénáře pro seriál jsou hotové a příští rok se má začít natáčet. Není vyloučeno, že seriál bude mít v příštím roce také premiéru. Hawley připravuje také 5. řadu seriálu Fargo. Točit se začne letos na podzim. A pak je tu historický seriál Shōgun. Ten byl dotočený letos v červnu a do vysílání půjde příští rok. Podle Landgrafa jde o nejnáročnější seriál, jaký kdy v FX připravili.

Krom konkrétních projektů pak ředitel hovořil také o seriálovém byznysu jako celku. Od roku 2015 mluví o tom, že se nacházíme v období „vrcholné televize“. Každoroční počet nových sérií (v angličtině) se zvyšuje a neustále se očekává, kdy dojde k definitivnímu vrcholu, na kterém se něco změní a počet vyráběných show začne buď stagnovat, nebo opět klesat. Nedávno jsme zažili výkyv kvůli pandemii, ale loni už zase trh stoupal, když vzniklo celkem 559 nových sérií!

První polovina letošního roku zaznamenala 16% nárůst oproti stejnému období loňska a předpokládá se, že na konci roku budeme mluvit o dalším rekordu v počtu nově natočených sérií. John se domnívá, že letošní nárůst bude do značné míry daný tím, že se dodělávají projekty, které byly kvůli covidu odložené. Pak se situace srovná a definitivně by mohl nastat absolutní vrchol. Nezdá se totiž, že by v dohledné době měly nastupovat na trh další výrazné streamovací služby a naopak můžeme pozorovat, že někteří menší objednavatelé obsahu vyklízejí trh. Seriálový boom tedy možná skutečně dospěl ke svému vrcholu.

Foto je ilustrační, filmový Vetřelec

Zdroje: Deadline I, II

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest