Dune: The Sisterhood: Seriál z vesmírné říše prochází zásadními úpravami za pochodu

Dune: The Sisterhood: Seriál z vesmírné říše prochází zásadními úpravami za pochodu | Fandíme seriálům
Legendary Entertainment
Velký seriál HBO, který je propojený s celovečerními filmy Denise Villeneuvea, má potíže.

Ke konci loňského roku začalo natáčení seriálu Dune: The Sisterhood. Mohlo se zdát, že je tedy vše na dobré cestě a že bychom se novinky potenciálně mohli dočkat už letos, v nejhorším případě v roce příštím. To teď padá a zcela jednoznačně uvidíme Dune: The Sisterhood v roce 2024, možná ještě později. V produkci totiž došlo k tvůrčím neshodám.

Magazín Deadline informuje, že projekt opustil režisér Johan Renck (Černobyl). Ten byl najatý na natáčení dvou prvních epizod, avšak s produkcí se rozešel, není zcela zřejmé, kolik práce vlastně dokončil a kolik z jím pořízených záběrů bude použito. Zástupci z produkce (či z HBO) tvrdí, že spolupráce s Renckem byla vždy domluvena na pevně danou dobu a zkrátka dospěla ke svému konci, avšak podle zdrojů Deadlinu se produkci nezamlouval Johnův autorský přístup k natáčení – seriál by se v ideálním případě měl maximálně podobat filmům Denise Villeneuvea. Nový režisér se momentálně hledá.

HBO k aktuální pauze natáčení říká, že se plánovala dopředu a připouští pouze „několik“ kreativních změn, které mají zajistit, že seriál bude mít tu nejvyšší možnou kvalitu a maximálně se zpracování bude blížit původní předloze. Podle některých zákulisních zdrojů však bylo natáčení na několik měsíců pozastaveno neplánovaně , aby se podařilo rozháranou produkci opět dát dohromady. K první změně došlo už před začátkem natáčení, když projekt opustila jedna ze dvou showrunnerek, Diane Ademu-John. Její kolegyně Alison Schapker tak v čele projektu zůstala osamocena a za pochodu spolu s ostatními scenáristy začala upravovat již hotové scénáře. Spolu s aktuální pauzou bude moci Alison veškeré úpravy ukončit v klidu a dost času bude i na hledání režiséra.

Je tu ale ještě jeden problém. Projekt opustila také Shirley Henderson, představitelka Tuly Harkonnen, jedné ze dvou hlavních postav. Není zřejmé, zda došlo i v jejím případě k nějakým neshodám se zbytkem tvůrčího týmu, anebo pouze herečka nemohla pokračovat v natáčení kvůli aktuální pauze. Všechny již hotové scény Tuly Harkonnen tak bude třeba přetočit s novou herečkou, která Shirley nahradí. A zřejmě není vyloučeno, že bude třeba přeobsadit i další postavy, protože podle informací Deadlinu už posunutí natáčení začíná některým hercům zasahovat do jejich dalších pracovních povinností.

Uvidíme, jak nakonec celý seriál dopadne. Až budeme vědět něco nového, dáme vědět.

Dune: The Sisterhood se odehrává deset tisíc let před Paulem Atreidem. Pojednává sestrách z rodu Harkonnenů (Emily Watson hraje jednu z nich, druhá bude přeobsazena, herečka se hledá), jež ustanovily známou sektu Bene Gesserit a utkávají se se silami, které ohrožují budoucnost lidstva. V dalších rolích vystupují Mark Strong, Indira Varma, Sarah-Sofie Boussnina, Chloe Lea, Aoife Hinds, Shalom Brune-Franklin, Travis Fimmel, Jade Anouka, Chris Mason, Eric Godon, Faoileann Cunningham, Josh Heuston a Edward Davis. Showrunnerkou je Alison Schapker. Mezi producenty figurují Denis Villeneuve, Jon Spaihts, Scott Z. Burns, Mark Friedman, Matthew King, Brian Herbert nebo Kevin J. Anderson.

Seriál vychází z knihy Sesterstvo Duny (Sisterhood of Dune), kterou po smrti původního autora připravil jeho syn Brian Herbert spolu s Kevinem J. Andersonem. Román se odehrává ve zlomové době celého fiktivního světa, kdy hnutí Služebníků stanulo v čele galaktického boje proti všem myslícím strojům a následně dohlíží na to, aby všechny zbývající konvenční stroje byly zničeny. Ustanovuje se nový řád galaxie fungující bez počítačů, jehož zaběhnutou podobu vidíme později právě v Duně. Valya Harkonnen (Emily Watson) je klíčovou osobností při vytváření moderní podoby řádu Bene Gesserit. Členky řádu (po jeho rozvinutí do plné podoby) v románech dokáží dokonale ovládnout své tělo a mysl a kromě toho se mistrně orientují v politice a intrikách galaktického Impéria. V rámci feudálního systému však sledují vlastní cíle, které je nakonec dovedou až na enigmatickou planetu Arrakis.

Foto je ilustrační, celovečerní film Duna

Zdroj: Deadline

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest