Nova: Neil Gaiman chystá velký vesmírný epos

Nova: Neil Gaiman chystá velký vesmírný epos | Fandíme seriálům
Bantam Books
Autor Sandmana a Amerických bohů připravuje z daleké budoucnosti, kde umírající hvězd pohánějí dobývání vesmíru.

Neil Gaiman je známý především jako autor románů a komiksů. Posloužil jako inspirace nejednoho filmu a seriálu a na řadě z nich se i sám podílel. Jmenovitě psal pro seriály Dobrá znamení, Američtí bohové i Sandman. Čas od času se podílel na látce, kde nebyl autorem předlohy (Pán času, Babylon 5) a teď se blíží další taková příležitost.

V magazínu New Yorker vyšel profil spisovatele Samuela R. Delanyho, v němž stojí, že Gaiman pro Amazon Prime Video zpracovává seriálovou adaptaci Samuelova románu Nova. Delany je vlivný autor sci-fi literatury, měl vliv na vývoj space opery i cyberpunku. Inspiroval řadu dalších autorů, včetně samotného Gaimana. V pozdějším věku byly některé jeho postoje vnímány jako kontroverzní, to se nicméně u stárnoucích mužů, kteří se museli za mlada tvrdě prosazovat proti všem, asi očekávatelné. Naopak je Delaneyho dílo vnímáno jako dost revoluční v tom, jak do svých knih vnášel rasovou a sexuální rozmanitost, stejně jako společenskou nerovnost. Vycházelo to z jeho osobní zkušenosti, kdy jako černý gay vyrůstal v newyorském Harlemu, který v jeho dětství ovládaly chudoba a organizovaný zločin.

Román Nova vyšel poprvé v 60. letech minulého století a odehrává se ve vzdálené budoucnosti, kdy mezihvězdná impéria bojují mezi sebou o extrémně vzácnou surovinu, Illyrion. Ta pochází z nov (supernov – zanikajících, explodujících hvězd) a slouží k mezihvězdným letům i teraformování cizích světů. Protagonistou příběhu je kapitán Lorq Von Ray, který se vydává z menší kosmické frakce na výpravu za Illyrionem. V patách jsou mu členové dominantního rodu Rudých ze Země, se kterými má navíc osobní nevyřízené účty. Některými elementy (myšlenkami, tématy, strukturálně) je román přirovnáván k Bílé velrybě, hledání svatého Grálu či Jásonově cestě za zlatým rounem. Žánrově jde o velkou space operu, která se hodně zaobírá politikou, kulturou, kyborgy a souběžně mysticismem, který se prezentuje například ve formě tarotových karet.

Amazon seriál ještě neoznámil oficiálně a v Hollywoodu trvá stávka scenáristů, takže uvedení Novy je prozatím ve hvězdách.

Foto: Nova - knižní předloha

Zdroj: New Yorker

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 2

uni | 15.08.2023 13:14
Vypadá to jako výplod překladače...
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest