Westworld: Premiéra už v noci na zítřek

Westworld: Premiéra už v noci na zítřek | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 11 obrázků
Seznamte se s obtížemi, kterými si ambiciózní produkce musela projít. A co může nabídnout budoucnost?

Už v noci na zítřek si odbude premiéru jeden z nejočekávanějších seriálů letošního roku. Rozmáchlá sci-fi produkce Westworld. HBO si momentálně vede dobře s komediemi, ale na straně dramat se opírá především o Hru o trůny. Ta příští rok přijde se zpožděním a už se s diváky potká jen dvakrát. Kritiky vychvalovaní Leftovers nezaznamenali masivní zájem širšího publika a po příští sezoně navíc skončí. A drahý Vinyl neuspěl vůbec a po první sezoně byl zrušen. Na Westworld je tak vyvíjen velký tlak.

Recenze jsou převážně pozitivní, ale tu a tam se objevují zmínky o tom, že postav je hodně a je těžké se mezi nimi orientovat, popřípadě že je show skvěle zvládnutá po technické stránce, ale vlastně je to jen naleštěné pozlátko bez obsahu, které není ani zdaleka tak chytré, jak se tváří. Názor si samozřejmě uděláme sami, ale ani během příprav neměl seriál na růžích ustláno. HBO si objednalo pilot v srpnu 2013 a v listopadu 2014 pak objednalo celou sérii. Premiéra měla být už v roce 2015. Šířily se různé zvěsti o problémech při natáčení a úvodní díl (který nakonec vyšel na 25 milionů dolarů) se přetáčel.

Na přelomu roku byla produkce dokonce pozastavena, aby si scenáristé ujasnili, jak vlastně první řadu dokončit (i když se už dříve snažili celou situaci zlehčovat a tvrdili, že k odkladům došlo pouze proto, aby bylo možné naplánovat několikaletou budoucnost seriálu). V jednu chvíli to vypadalo, že premiéra bude muset být odložená na rok 2017, ale producent Jonathan Nolan bojoval o to, aby se vše dotočilo ještě letos, aby seriál nepřišel o daňovou úlevu státu Kalifornie. Celkový rozpočet deseti epizod činí 100 milionů dolarů, což z Westworldu dělá jednu z nejdražších produkcí, jakou kdy HBO vyprodukovalo, vedle zmiňovaného Vinylu a Hry o trůny. Pro zajímavost: Nejlépe placenými herci Westworldu jsou Ed Harris a Anthony Hopkins, kteří dostávají 175 tisíc za epizodu, za celou sérii tedy každý necelé dva miliony.

Vedle šuškandě o dotáčkách seriál nejvíc zasáhl skandál, který se rozhořel kolem sexuálního násilí, které seriál bude zobrazovat. Vyšlo najevo, že se v seriálu objeví scéna orgií zhruba s 60 komparsisty a okamžitě se začalo mluvit o tom, že HBO podobné scény fetišizuje a opájí se jimi. Nolan kontruje, že popis scény, který koloval na veřejnosti byl značně zkreslený, ale především zdůrazňuje, že právě o tomhle seriál (mimo jiného) je. Seriál ukazuje násilí a různé sexuální výjevy a zároveň se tak pozastavuje nad tím, že máme tendenci vyhledávat právě takovou zábavu. To je svým způsobem paradoxní a seriálu může být vyčítáno, že sám dělá to, co kritizuje, ale to tvůrcům nevadí. Seriál nemá na složité téma žádné zázračné odpovědi, ale to neznamená, že se komplikovaným otázkám musí vyhýbat.

Lidé si přicházejí do zábavního parku Westworld užít, jednají s roboty s jako neživými objekty a úplně při tom ztrácejí jakékoliv zábrany. Jenže zatímco původní Westworld byl podaný z pohledu návštěvníků, na které zaútočil splašený android (Yul Bryner), kterému bylo třeba utéct, tady jsou role maličko obrácené. Obyvatelé městečka na divokém západě jsou možná roboti, ale to ještě neznamená, že svoje utrpení nevnímají. A vypadá to, že každodenní mazání vzpomínek přestává být spolehlivé. Od toho je už jen krůček k tomu, aby se roboti svým stvořitelům pokusili vzepřít a ti mohli začít uvažovat nad tím, jestli nestvořili skutečný život.

Pokud HBO nakonec objedná i druhou řadu, bude se znovu odehrávat na divokém západě. Avšak v původním filmu se objevily další dva zábavní parky. Římský svět a středověký svět. Mohl by něco podobného v budoucnosti nabídnout i seriálový Westworld? Na to Johnathan Nolan odpověděl, že příběh původního filmu byl prakticky bez hranic a to samé platí i pro televizi, kde současné publikum jedině vítá, když seriály překračují zaběhnuté vypravěčské struktury. A Westworld hodlá moderních vypravěčských možností maximálně využít.

Pokud tedy bude seriál úspěšný, čekají nás zjevně zajímavé věci. Jak k úspěchu je nebo není našlápnuto, uvidíme už zítra.

Westworld je temná odysea o zrození umělého vědomí a evoluci hříchu. Odehrává se rozhraní blízké budoucnosti a upravené minulosti, odhaluje svět, ve kterém je každá touha, jakkoliv šlechetná nebo zvrácená, ukojitelná. Seriál produkuje J.J. Abrams, showrunnerem je Jonathan Nolan. V hlavních rolích hrají Anthony Hopkins, Evan Rachel Wood, Rodrigo Santoro, Jimmi Simpson, James Marsden, Jeffrey Wright, Michael Crichton, Clifton Collins Jr., Miranda Otto, Luke Hemsworth, Lisa Joy, Tessa Thompson. Datum premiéry je stanoveno na 2.10. 2016, přesněji řečeno na 3.10. ve 3:00 středoevropského času.

Zdroje: THR, Deadline

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 3

Arthas | 05.10.2016 04:31
Puvodni Westworld s Yulem Brynnerem, povazuju za predchudce Terminatora, tak snad bude v serialu nejaky odkaz nebo easter egg
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest