První dojmy: Gotham 4. série

První dojmy: Gotham 4. série | Fandíme seriálům
Zobrazit další 4 obrázky
Maskovaný Bruce Wayne už neochraňuje Gotham jen ve filmech a komiksových sešitech.

Jak jste se mohli dočíst v mé recenzi na 3. řadu, seriálový Gotham si stále udržuje laťku nadprůměrné komiksové zábavy a kupodivu, i přes pár přešlapů z dřívějška, se i start nové řady dá nazvat přinejmenším uspokojivým. Předtím, než se začtete do mých prvních dojmů z úvodního dílu čtvrté sezóny, tak ještě klasicky zdůrazním, že budou následovat drobné spoilery z předchozích řad a ze samotného nejnovějšího dílu Gothamu.

Stanice FOX změnila vysílací čas a tak nás teď bude Gotham provázet ve čtvrtek na místo v úterý, to je jedna malá změna, která alespoň v první epizodě novou řadu provází. Gotham se jinak rozjel na vlně předchozích řad a fanoušky tento klasický rozjezd, který viditelně představuje zápletky a konflikty do budoucna, nemá šanci zklamat. Chcete konečně vidět Bruce Waynea v akci, seriálovou verzi záporáka Scarecrowa či znovuobnovení nadvlády Penguina nad gothamským podsvětím? Každá důležitá postava či vedlejší linka má v prvním dílu tak akorát prostoru na to, aby zaujala a dala vám vzpomenout na události z konce třetí řady.

Dále se v epizodě s trefným názvem Pax Penguina (sami po zhlédnutí zjistíte proč) rozjedou na plné obrátky budoucí zápletky, hlavní záporáci či vedlejší postavy, které jsme doteď příliš neznali. Gotham měl v každé sezóně slibný začátek a ani v nejnovější řadě tomu zkrátka není jinak. Jen je hrozně důležité, jestli vám postavy za ty tři roky přirostly k srdci, a dokázali jste si oblíbit například Bruce Waynea v mladistvém podání Davida Mazouze anebo (pro mě) perfektní ztvárnění Tučňáka Robinem Lordem Taylorem. Gotham už čtyři roky jede zkrátka na stejné vlně a pro někoho nepřijatelná epizodičnost či mírné opakování zápletek se prostě komiksové sérii nedaří příliš vyhýbat.

Nejdůležitější změnou a možná i pro spoustu diváků největším kladem je prohloubení postavy Bruce Waynea a podstatné posunutí k jeho filmové či chcete-li plnohodnotné verzi Batmana. Jak jsme mohli zaznamenat na konci třetí řady, Bruce Wayne se do ochrany Gothamu pořádně obul, a v amatérsky provedené kápi a masce (po vzoru Daredevila) začíná projevovat své ochranářské sklony na plné obrátky. Právě tyhle scény vyčnívají v celém dílu Pax Penguina nejvíce, protože se odlišují od zajetých scének či situací, na které byli diváci již zvyklí.

Nepřekvapivě se pokles kvality neprojevil ani po řemeslné stránce. Režie i kamera jsou opět gothamovsky perfektní. Na pouze seriálový titul vypadá Gotham parádně a i v náročnějších akčních scénách za použití vizuálních efektů je divácký seriálový zážitek nadprůměrný. Všechny tyto klady byly však v Gothamu jasně zřetelné od 2. řady, tudíž se pro znalé diváky nejedná o žádné překvapení.

Upřímně jsem po kolísavých kvalitách (hlavně po stránce scénáře) třetí série nečekal takto sebejistý a dobře zvládnutý rozjezd další řady. Samozřejmě se stále jedná v podstatě o to samé pořád dokola, což je ovšem celkový problém komiksových zápletek. Avšak pro ty z vás, které jako mě Gotham pořád baví, se nejedná o problém, ale jen pouhé konstatování, které vám divácký zážitek nijak nenaruší. Na Gothamu je skvělé to, že nabízí propracovaný origin ikonických DC postav ve skvělém hávu a luxusním seriálovém zpracování. Počítám s dalšími kvalitativními výkyvy po vzoru předchozích řad, avšak u prvního dílu zvedám jasně palec nahoru a vyhlížím s očekáváním další díly. Pokud vám chybí oddechový komiksově laděný seriál, tak s Gothamem neuděláte chybu.

Naše hodnocení
7/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Fimi | 03.10.2017 00:28
já jsem celkem nadšenej, Scarecrow vypadá výborně, vlastně vše až na Gordona je fajn, začíná to dobře, jen ten teen Batman mi fakt nahání úsměv
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu