This Is Us - První dojmy z 2. série

This Is Us - První dojmy z 2. série | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 11 obrázků
Nejdojemnější seriál současnosti začal s odbitím podzimu svou druhou štaci. Je stále tak osobitým a na obrazovkách nevídaným civilním dramatem?

První tři díly druhé řady This Is Us jsou za námi a jak věstí celkový počet hodnocení na ČSFD, silnou diváckou základnou v našich končinách tento seriálový skvost zrovna dvakrát nehýří. Na první řadu jsem loni narazil docela náhodou, trailery na novinku od tvůrců romantických komedií jako (mé oblíbené) Bláznivé, zatracené lásky nebo I Love You Phillip Morris působily dost zvláštně a nepřesvědčivě. První kladné reakce mě však navnadily natolik, že jsem tomuto atypickému seriálu dal šanci. A vy byste měli, nejenom kvůli skvěle rozjeté druhé sérii či nespočtu cen a dvou proměněných nominací na Emmy, dát této sérii šanci také. Pokud jste první sérii ještě neviděli, tak nemějte obavy, tyto dojmy nic z předešlé řady neprozradí.

Atypický je tento seriál hlavně stylem vyprávění a svou čistou civilností a přirozeností všech zúčastněných. This Is Us je rodinou kronikou, která sleduje současné životy potomků Jacka (Milo Ventimiglia) a Rebeccy (Mandy Moore) Pearsonových a současně se neustále vracíme do minulosti a zabrousíme až do doby před seznámením Jacka a Rebeccy. Díky tomu, že sledujeme současně třeba deseti či dvacetiletý rozptyl, neustále se všechno proplétá, získáváme nové informace, nové vedlejší linky a zároveň se neustále posunujeme vpřed v přítomnosti, kdy už jsou všichni potomci dospělí a rodiče stárnou, seriál ani na chvíli nepřestává uhranovat. Hned po polovině první série (čili kolem 9. dílu) mi tato rodinka doslova přirostla k srdci a měl jsem pocit, že jí skutečně znám a zároveň neustále s nadšením nasával nové informace. Tento formát je pro seriál jako stvořený a je pro mě naprosto nevídané, aby série při počtu 18 epizod byla tak vyrovnaná a neustále zábavná a neuvěřitelně dojemná v kterékoli své části (právě rozjetá druhá řada bude mít taktéž 18 epizod).

Stejným způsobem to odpálila i řada druhá. Po velmi emocionálním finále 1. řady začala 2. série poněkud pomalu, ale hned ve druhém díle zase naběhla na své loňské tempo a třetím dílem jen potvrzuje svou stále vysokou kvalitu. Dalším z nespočtu pozitiv je nepopsatelná dojemnost a emocionální dopad na konci skoro každé epizody. Některé seriály využívají cliffhangery (tento občas také), ale This Is Us často namísto toho servíruje tak dojemnou scénu, že budete mít co dělat, abyste to takříkajíc ustáli.

Za tímto faktem stojí hlavně výborný scénář a herecké výkony hodné potlesku. Je asi snadnější vychvalovat výkony u seriálů jako American Crime Story, Westworld nebo Příběh služebnice, všechny tři zmíněné tituly jsou dechberoucími seriálovými kusy s přesahem. Ale chci tím říct, že This Is Us právě díky své všednosti, obyčejnosti, civilnosti a dalším aspektům, které museli herci přesně vystihnout, je seriálovou ukázkou neskutečné herecké vášně a je cítit, že se všichni na place skvěle bavili.

Tohle je případ seriálu, který sleduje obyčejné životy lidí, jejich úspěchy a pády, zamilovanost, rozchod, nezapomenutelné momenty dětství, dospívání, dospělost, stáří,… zkrátka všechny aspekty života, a i když je možná ve své komplexnosti až příliš dojemný a šťastný, tak This Is Us musím pochválit alespoň za tu enormní snahu přenést kompletní životy lidí na televizní obrazovky a ještě to udělat tak dobře, že vás (skoro) všichni budou nesmírně zajímat a budete jim fandit. Stejně jako v životě, někdo vám je sympatičtější a někdo vás nesmírně irituje, avšak pořád i přes pár ne tolik zajímavých a sympatických postav je to brilantní seriálová zábava, která nemá v žánru rodinných dramat momentálně na televizních obrazovkách konkurenci.

Vskutku nemůžu říct, že by někdo z hereckého obsazení byl slabým článkem, všichni podávají vyvážené výkony, i když samozřejmě nejvíc prostoru alespoň v první sérii dostávají různě staré verze postav rodičů v podání Mila Ventimiglii (Gilmorova děvčata) a Mandy Moore (Sladkých sedmnáct, Láskou praštěná). Oba jsou tím nejlepším, co seriál nabízí a rovněž těmi nejkompletnějšími postavami v této rodinné skládačce.

Po stránce výpravy se tvůrci skvěle vypořádali i s retro prvky, které notabene musely nutně přijít, když se seriál vrací hlouběji do minulosti. Nikdy nemáte pocit, že by něco nesedělo nebo, že by to tvůrci přemrštili, vždy vše vypadá tak jak má, jako obyčejně neobyčejný život rodiny v různých etapách jejího života. Ruku v ruce s tímto faktem jde i hudební doprovod, který bravurně dokresluje kterékoli dějové období.

Ve třetím díle druhé řady vás navíc čeká překvapivé a vychytralé (nevím, jestli jednorázové) cameo jedné herecké legendy ve skvělé otcovsko-koučovské poloze, kde i na malém prostoru dokáže přenést na diváka tolik emocí, že jsem se sám divil, jak to tento pardál dokázal. Celé cameo je založené na tom, že herec z This Is Us hrál syna tohoto nejmenovaného herce v jednom kultovním filmu a v tomto seriálu se to krásně celé proplete a parafrázuje. Nechci vám kazit zážitek, takže ani v textu ani v galerii neprozradím, kdo je oním záhadným hercem.

Kolem a kolem je This Is Us ve svém začátku druhé řady v podstatě stejně zábavným a dojemných zážitkem, který předpokládám, ještě poroste v dalších epizodách. Je těžké vystihnout pocity, které ve mně tento seriál vyvolává a zanechává, avšak i tak bych chtěl říct, že mě za poslední dva roky žádný seriál tak nepřekvapil jako tento a řadí se u mě do TOP 5 seriálů posledních dvou let.

Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu