Simpsonovi: Apu stále bojuje o přežití

Simpsonovi: Apu stále bojuje o přežití | Fandíme seriálům
20th Century TV
Zobrazit dalších 7 obrázků
Symbolický spor zastánců a kritiků komiksové postavy ze slavného animáku Simpsonovi ani po měsících neutichá. V galerii si prohlédněte momenty Apua v seriálu. 

Pokud se jedná o kontroverzní události, tak to vypadá, že všichni v Hollywoodu mají pořádně dlouhou paměť. Jistě si pamatujete, že jsme vás před pár měsíci informovali o vlně negativní kritiky, která se snesla na Simpsonovi kvůli postavě indického obchodníka Apua. Psali jsme zde.

Názorovou polemiku odstartoval už loni dokument The problem with Apu (viz galerie), ve kterém jeho tvůrce, Hari Kondabolu, vyzpovídal několik prominentních indických a jihoasijských herců. Ti se v něm svěřili se svými negativními zkušenostmi z herecké branže. Často se jednalo o posměšné poznámky a vtipy na jejich adresu v návaznosti na postavu Apua. Jindy po nich castingoví ředitelé zase chtěli, aby změnili svůj akcent a mluvili více jako populární animovaná postavička.

Simpsonovi: Žlutá rodinka čelí ostré kritice kvůli menšinám
 

Tvůrci ikonické rodinky se pokusili celou věc diplomaticky vyřešit v epizodě „No Good Read Goes Unpunished“, ale jejich dobré úmysly se obrátily proti nim. Co začalo jako marginální protest několika jednotlivců, dostalo punc „celonárodní události“. Následně bylo opět chvíli ticho po pěšině, a to až do té doby, než na celý incident znovu přišla řeč během komerční tour Matta Groeninga a jeho nového seriálu Disenchantment. Ten se o celé věci nechtěl příliš bavit a pouze utrousil, že: „on ani současní producenti se o celé záležitosti nebavili“ a „že je hrdý na všechno, co v seriálu dělají“.

V jednom z dalších interview pak ještě dodal: „že lidé rádi předstírají uražené“. Psali jsme zde. Jeho vyjádření jsou poněkud v rozporu s dřívějším tvrzením jeho kolegy Mikea Reisse, podle kterého si všichni členové tvůrčího týmu byli velmi dobře vědomi problému, který Apu v očích některých kritiků představuje. Jedno je však jisté. Podle Groeninga se rozhodně žádné přepracovávání charakteru Apua nechystá. 

Ať se celé záležitosti dostane jakéhokoliv rozuzlení, tak se nabízí otázka, jestli není s podobnou kritikou už poněkud pozdě. Oddaní fanoušci jistě vědí, že se postava Apua v posledních letech z velké části stáhla do ústraní a když už se občas objevil, tak se většinou jednalo pouze o krátké cameo. Celá věc je samozřejmě velmi složitá a vedle hlasité skupiny kritiků existuje rovněž i skupina podporovatelů, podle které je sice pravdou, že Apu začínal jako typický stereotypní indický imigrant, ale s postupem času se vypracoval na plnohodnotného a užitečného člena společnosti, podnikatele a oddaného manžela. Tím pádem svým pozitivním společenským příspěvkem naopak vyvrací zažité stereotypní představy o imigrantech. Groening svým nedávným komentářem celou situaci rozhodně příliš neuklidnil a bohužel to vypadá, že o celé záležitosti ještě znovu uslyšíme. Všichni totiž víme, že Hollywood má hodně dlouhou paměť.

Zdroj: Screenrant

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu