TIP redakce: Seriál, který doporučujeme a proč

TIP redakce: Seriál, který doporučujeme a proč | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 10 obrázků
Pojďte si v našem tématickém článku přečíst o seriálu, který by vás rozhodně neměl minout. 
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5

Spartakus je historický seriál, který nám přinesli známí producenti Rob Tapert (seriály Hercules, Xena), Sam Raimi (Spider-Man 1-3) a scenárista Steven DeKnight (Daredevil). Tento seriál se vysílal v letech 2010 až 2013. Dočkal se tedy vcelku čtyř sérií, přičemž každá nesla jiný podtitul: první série Spartakus: Krev a písek, prequelová série Spartakus: Bohové arény, druhá série Spartakus: Pomsta a třetí a poslední série Spartakus: Válka zatracených.

Seriál si během své produkce procházel nejednou komplikací, největší pak byla nešťastná ztráta hlavního představitele Andyho Whitfielda, kterého v posledních dvou sériích skvěle nahradil Liam McIntyre, viz článek zde. I přes určité problémy se ale tvůrcům vždy povedlo přijít se skvělou sérií a v samotném závěru s nejlepším možným zakončením, jaký seriál vůbec mohl mít. Co činí tento seriál tak jedinečným? Pojďte se s námi podívat na pět důvodů, proč vám doporučujeme seriál Spartakus.

Článek plný zajímavostí o seriálu Spartakus si přečtěte na webu Fandíme seriálům už zítra!

Je podle skutečné události

Pokud jste ve škole při hodinách dějepisu dávali pozor, asi vám neuniklo téma Spartakovo povstání z let 73.-71. př. n. l. Jistě, sám producent a scenárista seriálu, Steven DeKnight, již několikrát řekl, že i když se seriál snaží z historických událostí co nejvíce vycházet, tak se pořád nejedná o historický dokument, nýbrž o televizní seriál. A jelikož je primárním cílem každého seriálu především bavit diváka, tak je u historických seriálů běžné, že si tvůrci občas upraví nějaká fakta podle sebe. K největší volnosti scenáristů docházelo především v první sérii, jelikož o Spartakových počátcích v gladiátorské škole toho není historicky moc známo. Například se zde kromě skutečných postav objevuje také mnoho postav fiktivních, které ovšem svými činy pomáhají k vyústění nám známým historickým událostem, takže ve výsledku není nic proti ničemu.

Druhá a třetí série se pak již drží mnohem víc historie a vidíme víceméně všechny důležité momenty tohoto povstání. Jen se občas stává, že v rámci smysluplného vyprávění dochází ke změnám v chronologickém vývoji událostí. I přes to všechno se ale seriál drží historické předlohy mnohem více než například Kubrickův film z roku 1960 a další zpracování. Proč je tomu tak? Výhodou tohoto zpracování je totiž především právě to, že se jedná o seriál, nikoli o film. Seriál totiž dokáže díky své délce pojmout co nejvíce historických skutečností, což film zejména u této události zkrátka nedokáže, ať by se snažil sebevíc. I když se tedy v seriálu najde mnoho věcí, které si tvůrci upravili podle sebe, tak se stále zcela určitě jedná o dosud nejvěrohodnější zpracování tohoto příběhu v oblasti popkulturní zábavy.

Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

.Karel | 06.08.2018 01:34
Marcus Aurelius. V seriálu znázorněny jako téměř geniální vojevůdce, skvěle napsaná postava, obzvlášť s mladým G.J Caesarem... Ve skutečnosti ale prosral snad všechny bitvy, až na boj s otroky.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu