Lynč: První dojmy ve znamení plusových bodů

Lynč: První dojmy ve znamení plusových bodů | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 9 obrázků
Jak si po první epizodě vede nový seriál České televize s názvem Lynč? Nebojte, spoilery vynecháme. 

V pondělí večer odvysílala Česká televize první díl nové krimisérie s názvem Lynč. Děj se točí kolem mladého dokumentaristy Lukáše (Matěj Anděl), který přijíždí do městečka Buchnov, aby zjistil více o vraždě svého kamaráda z dětství - Roma. Jak si první díl vedl?

Ulice vs. Ordinace: Co je koukatelnější?
 

Už jen výběr tematiky věnující se romské komunitě v Česku staví seriál do pozice poutající pozornost. Zda tvůrci skutečně využijí tento potenciál naplno, to je zatím těžké predikovat, nicméně už teď lze bez ohledu na již zmíněné ocenit mnoho tvůrčích snah. Třeba jen forma vyprávění příběhu perspektivou mladého dokumentaristy, který se rozhodl šťourat klackem do vosího hnízda a celý případ znovu na vlastní pěst otevřít, je skvělá. Hlavního hrdinu to staví do nebezpečné pozice, díky čemuž je první díl hned od samého začátku plný napětí, strachu a obav. Napomáhá tomu také ponurá a velmi syrová atmosféra, stejně jako neobroušené charaktery postav, jenž jsou od dětství determinovány prostředím, které se s nimi ani trochu nemazlí. V souhrnu jsou pro diváka tyto atributy, myslím, dostačující motivací dát šanci i druhému dílu. 

Co se samotné dějové linky týká, v první epizodě se rozvíjí velmi postupně. Soustředí se spíše na představování charakterů, kterých je v seriálu opravdu dost. Tato snaha je pochopitelná, jelikož by se divák mohl při vyšším tempu raz dva ztratit. 

Co nás však zaujalo nejvíc, jsou obsazení herci. Když pomineme několik známých tváří, jako je Zuzana Stivínová, Jiří Dvořák nebo Pavel Kříž, vsadili tvůrci kartu i na ty neokoukané. Například výkon začínajícího herce Jiřího Roskota v roli prostoduchého Jiřího Kováče (viz galerie) je tak věrohodný, až je vám ho v určitých momentech přese všechno líto. Chvályhodně si v seriálu vede i Štěpánka Fingerhutová coby Helenka a překvapivě ani výkon bratra zpěváka Jana Bendiga Marcela není úplně k zahození. Na tom všem je nejvíc osvěžující fakt, že se člověk konečně setkává i s jinými herci než s těmi, kteří se v televizi točí pořád dokola a pendují z jednoho seriálu do druhého. Nemluvě o tom, když jsou obsazování zpěváci, modelky a instagramové pseudocelebrity. I na to někteří tvůrci hřeší. Bohužel. 

A jak se Lynč líbil vám?

Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

Martin | 31.10.2018 21:32
Tak tento clanek snad psali sami autori scenare. Je to scifi uplne vytrzena z realneho zivota. Copak policie neresi kazdou vrazdu strejne? Uz tady nekdo neco takoveho zametal pod koberec? Vse predvidatelne, toporne a plne frazi radoby rasisticke vetsiny. Majorita zvrhla a mensina pokorne trpici, to je smesne. Tady se chtel nekdo hoooodne zalibit EU.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu