Lynč: Jiří Dvořák zažil rasismus na vlastní kůži během natáčení

Lynč: Jiří Dvořák zažil rasismus na vlastní kůži během natáčení | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 6 obrázků
Jak se Jiří Dvořák, seriálový místostarosta, který nemá kladný vztah k Romům, staví k rasismu?

Nový seriál od České televize s názvem Lynč řeší problematiku Romů na maloměstě, kde se setkávají s nesnášenlivostí místních občanů bílé pleti. Příběh staví na rozplétání kriminálního případu - vraždě mladého Roma. Jiří Dvořák hraje místostarostu Buchnova. 

Lynč: První dojmy ve znamení plusových bodů
 

"Myslím si, že téma rasismu a předsudků je ve společnosti poněkud palčivé, a je tedy velmi dobře, že se o něm mluví. O tom jsem se shodou okolností přesvědčil právě během práce na seriálu. Natáčeli jsme v Žatci, a když jsem šel z placu na hotel, tak mě oslovila taková zhruba šestiletá 'cikánská princezna'. Poznala mě, tak jsme se dali do řeči a šli spolu dál po ulici," vzpomíná Jiří Dvořák. 

"Najednou se proti nám objevila paní se synem, který byl zhruba stejného věku jako ta dívenka, se kterou jsem kráčel já, a když procházeli kolem, tak ten kluk řekl: 'Černá hubo, smrdíš!' K mému překvapení mu na to jeho matka neřekla vůbec nic a šli normálně dál. Byl jsem z toho úplně konsternovaný, protože je neuvěřitelné, když o nějakém problému točíte a zároveň ho na vlastní kůži zažijete. Do dneška si vyčítám, že jsem nebyl schopný na to nějak zareagovat. Když jsem se s tou holčičkou loučil, tak mi ještě řekla: 'No a tenhle kluk mi dal včera facku.' Otočila se a byla pryč. Já jsem tam zůstal stát úplně opařený a bylo mi smutno. Tím pádem si myslím, že je velmi dobře, že se tato témata objevují nejen v politických diskuzích, ale i v dramatické tvorbě. Více se tak dostanou mezi lidi a je větší šance, že se situace změní," vysvětlil.

A jak se stavíte k problematice rasismu vy? Nový díl seriálu Lynč odvysílá Česká televize už dnes večer ve 20:05.

Zdroj: Česká televize

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

.Karel | 19.11.2018 20:12
Já si o rasismu myslím, že to je naprosto normální přírodní ukazatel. Dvě rasy s naprosto rozdilnou kulturou nemohou dlouhodobě existovat vedle sebe. Buď jedna asimiluje druhou, nebo obráceně. Pokud se někdo nepotkal s rasismem cikánů na jiných pak žije hodně odstřihnutý od reality běžného života. Uznávám, že není ideální dorážet nějakým způsobem na cikány, ale upřímně jak se v houfu chovají oni? Kdo nezažil strach z bandy cikánů? Kdo nepoznal někoho komu cikáni něco ukradli. Nelze dělat z jedné skupiny chudáky a z druhé utlačovatele, jde maximálně hledat možnosti pro vzájemný respekt, ale i pochopení pro mezikulturní nesváry, které budou existovat vždy všude a za jakékoliv doby. Rasismus není žádný výdobytek moderní doby. Je starý jako lidstvo samo.
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu