Netflix a spol. letos poprvé porazily TV stanice i kabelovky v počtu vysílaných seriálů

Netflix a spol. letos poprvé porazily TV stanice i kabelovky v počtu vysílaných seriálů | Fandíme seriálům
Zobrazit další 3 obrázky
Boj o seriálového diváka pokračuje napříč platformami. Pojďme si rozebrat poslední vývoj, aktuální situaci i nejbližší výhled do budoucnosti.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

No a streamovací služby mezitím dál lijí do výroby obrovské peníze, aby tradičním televizím přebraly tvůrce i zákazníky. Kromě nově vznikajících služeb (viz konec prvního odstavce) posilují nabídku i ty stávající, které chtějí jednoduše zaujmout víc lidí, ale také se musí poprat se skutečností, že postupně přicházejí o vysílací práva na seriály, které měly dosud pronajaté od konkurence (aneb je jasné, že když Disney spouští vlastní službu, tak chce mít svoje seriály právě na ní a ne například u soupeřícího Netflixu). Množství vyrobených seriálů pro streamovací služby dále navyšuje skutečnost, že seriálové sezony pro VOD bývají poměrně krátké (obvykle maximálně 13 epizod, často i méně, zatímco tradiční televize stále vysílají sezony s 22-24 díly), takže jich je potřeba vyrobit více, pokud se má divácký hlad nasytit.

Zdůrazňujeme, že se celou dobu bavíme o dlouhých narativních seriálech, točených v angličtině, pro dospělé diváky, určených pro prime time. V ohromném čísle 496 nově vysílaných sérií skutečně nejsou zahrnuté žádné reprízy, odpolední nekonečné seriály, seriály pro děti, dabované zahraniční seriály, dokumentární seriály, reality show, soutěže či pravidelné novinářské pořady. Stejně tak ve výčtu nejsou zahrnuté žádné televizní filmy, speciály apod., popřípadě krátké internetové seriály, kde mají epizody 15 a méně minut.

Z výše uvedeného je jasné, že žijeme v době, kdy má divák neskutečný výběr. To s sebou přináší několik jevů. Vznikají „specializované“ seriály pro úzké skupiny fanoušků. V minulosti by zombie seriál nikdy nevznikl, teď jich souběžně běží několik. Je čím dál těžší a těžší, aby vznikl seriál jako Pohotovost, Přátelé nebo Ztraceni, u kterého pár dílů viděli naprosto všichni. Hra o trůny by mohla být jednou z posledních show, u které se o čerstvě odvysílané epizodě můžete druhý den bavit prakticky v každém pracovním či školním kolektivu.

A i když je s poptávkou po obsahu, narůstajícími rozpočty a konkurencí spojována také rostoucí kvalita seriálů, která za poslední zhruba dvacetiletí nemá v porovnání s minulostí obdoby, do budoucna by ta kvalita mohla začít zase klesat. Už čistě pro to, že seriálů už bude opravdu moc, ale navíc se také čím dál častěji stává, že v rámci lovu scenáristických talentů dávají jednotlivé služby tvůrcům naprostou tvůrčí svobodu a to vedle užitku může přinést slušné potíže

Současný stav je samozřejmě nafouknutá bublina. Závody ve zbrojení nebudou pokračovat věčně. Některé služby utáhnou penězovody, jiné mohou zcela zkrachovat. Dál se bude čistit nabídka základních kabelových stanic. A i přes posilování celosvětového trhu začne být v jednu chvíli jasné, že pro takové množství seriálů není dostatečné množství diváků nebo přinejmenším dostatečně široký prostor k jejich propagaci (a seriál, o kterém nikdo neví, jako by neexistoval).

Opětovné smršťování nabídky je zkrátka a dobře nevyhnutelnou budoucností. Jsme zvědaví, kdy přijde a jaká bude, ale prozatím samozřejmě především užíváme ten neskutečný výběr, který nám válka o diváckou pozornost dopřává. Tak užívejte (fanděte) společně s námi.

Dole v galerii se pro zajímavost můžete podívat ještě na grafy, které ukazují, jak se během let seriálová nabídka vyvíjí.

Zdroje: THR, Deadline, Variety

« Předchozí kapitola
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu