13 Reasons Why: Netflix po nátlaku sestříhal scénu sebevraždy

13 Reasons Why: Netflix po nátlaku sestříhal scénu sebevraždy | Fandíme seriálům
Netflix
Zobrazit dalších 9 obrázků
Je dobré měnit umění pod nátlakem expertů, nebo se nám tu rýsuje 1984? 

Kontroverzní středoškolský seriál 13 Reasons Why se 23. 8. 2019 dočká nové série. Nový trailer láká na detektivní zápletku, ale pojďme se ještě vrátit k sérii první. Celá se točí okolo sebevraždy Hannah (Katherine Langford) a zmíněnou sebevraždu explicitně vidíme v samotném finále první řady. Tedy pokud jsme se na finále nedívali až v nedávné době. Netflix se totiž rozhodl danou scénu přestříhat. Dva roky po premiéře.

Sebevražda vzbudila kontroverzi již před dvěma lety, ovšem před uvedením třetí série se opět rozvířila diskuse okolo seriálu, tak Netflix poslech rady lékařských expertů a scénu přestříhal. Oficiální vyjádření Netflixu: „Od spousty mladých lidí jsme slýchali, že je seriál 13 Reasons Why povzbudil ke konverzaci o vážných problémech, jako například deprese či sebevraždě. Při přípravě vypuštění třetí série jsme podnětně přemýšleli o diskusi, která se seriálu týká. Nakonec jsme dali na rady expertů v čele s doktorem Christinem Moutierem a požádali jsme tvůrce seriálu Briana Yorkeyho a producenty, aby scénu přestříhali.“

V nové verzi scény již není explicitní záběr na dívku, jak si bere život. Vidíme jen, jak se dívka před sebevraždou dívá do zrcadla a poté její mrtvé tělo. Tvůrce seriálu scénu původně natočil explicitně, aby bylo těžké ji sledovat. Aby lidé cítili odbor k samotné sebevraždě. Kritici přestříhání tvrdí, že problém je v seriálu jako takovém, protože vytváří iluzi, že člověk, který si vezme život, svým činem něco dokáže, zatímco přestříhání vrcholné scény naopak sebevraždu zbavuje jejích negativních stránek, na které by ohrožení jedinci rozhodně upozorňovaní být měli.

Přestříhání scény také vyvolalo diskusi ohledně obsahu streamovacích služeb. Na pevných nosičích by takovýto krok nebyl možný, streamovací služby to ale umožňují. Původní dílo je tak v tuhle chvíli dostupné jen v podobě pirátských kopií. A mělo by se podobným způsobem sahat do umění, ať už jsou důvody jakékoliv? Nebo má být umění přijato s dobrým i zlým a maximálně je k němu možné připojit osvětový komentář? Napište do komentářů, co si o tom myslíte.

Zdroj: Slashfilm

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 2

vena001 | 22.08.2019 16:19
To je uplne stejny jako když měl Řezník dostat slavíka ale kvůli jeho textům ho vyškrtli
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu