První dojmy: The Mandalorian - Disney+ přichází s něčím, co fandy Hvězdných válek rozhodně nezklame

První dojmy: The Mandalorian - Disney+ přichází s něčím, co fandy Hvězdných válek rozhodně nezklame | Fandíme seriálům
Lucasfilm
Zobrazit dalších 29 obrázků
Ze seriálu dýchá stará dobrá atmosféra Star Wars, ale v některých ohledech milovníky daleké předaleké galaxie překvapí.

Seriál The Mandalorian je jedním z vlajkových projektů nedávno spuštěné streamovací služby Disney+, do kterého společnost vkládá velké naděje. O tom svědčí fakt, že jde o jeden z nejdražších seriálových projektů vůbec. Ovšem, v minulosti už jsme mnohokrát zjistili, že drahé nerovná se automaticky dobré. Naštěstí, v tomto případě to vypadá, že peníze byly investovány dobře. Alespoň, pokud je řeč o prvních dvou zveřejněných epizodách.

The Mandalorian: Na druhé sérii ze světa Star Wars se už pracuje
 

Už delší dobu víme, že v centru dění budou lovci odměn, kdy je hlavním hrdinou někdo, kdo je nazýván pouze Mandalorian (Pedro Pascal) a zločinecké podsvětí. Jde o tématiku, které zatím ve filmovém světě nebylo věnováno příliš pozornosti a je rozhodně dobře, že se to v The Mandalorian změní, protože se jedná o lákavý námět. V prvních dvou dílech nám bylo odhaleno jen trochu z toho, jak to mezi lovci odměn chodí, ale stačilo to k tomu, aby člověk toužil zjistit víc. 

Vítejte mezi lovci odměn

S tím, že je hlavním hrdinou lovec odměn se pojí jedna věc, která není v hraných projektech Star Wars úplně běžná, hlavní hrdina je velmi tichý a neustále nosí helmu (ne, že by byl první, ale zvyklí jsme byli spíše na to, že ústřední postavy nezavřely pusu). To byl riskantní krok, ale zatím to vypadá, že se vyplatil.

Hvězdné války jsou protknuty prvky westernového žánru už od počátku, ale pro The Mandalorian to platí dvojnásob. Tichý pistolník, který téměř neprojevuje emoce, cestuje po galaxii a bez mrknutí oka (nebo možná s mrknutím, ale není to vidět) loví lidi, na které je vypsána odměna. Má to zvláštní nostalgické kouzlo, které některým z nových filmů Star Wars chybí. 

A to, že tvůrci sází na nostalgickou notu je patrné skoro na každém kroku. Jak bylo řečeno, seriál byl drahý, některé epizody měly vyjít až na 15 milionů dolarů, ale filmaři je často raději investovali do masek, praktických efektů a kulis, než aby je "cpali" do kapes specialistům na digitální efekty. 

Některé momenty vypadaly, že byly vystřiženy ze čtvrté, páté nebo šesté epizody a to není míněno jako výtka, ale jako pochvala od někoho, kdo je velkým milovníkem Hvězdných válek. Samozřejmě, že na digitální triky dojde, ale není jich přehnané množství a když na to mohou jít tvůrci "postaru", tak to udělají. Neznamená to ale, že by seriál působil zastarale nebo lacině, vizuálně je velmi působivý.

Baby Yoda je fajn

Pokud jde o příběh, tak ten vám asi dech nevyrazí. Zápletka je řekněme klasická. Drsný pistolník přijme zakázku, aby zajal tajemnou osobu, ale z oné osoby se vyklube někdo, koho Mandalorian nečekal a tak místo, aby ji odvedl ke klientovi nebo ji zabil, rozhodne se ji ochránit. Konkrétně se tu bavíme o (padesátiletém) dítěti z národa, ze kterého pochází i Yoda.

Přiznávám se, že nejsem velký fandou toho, když Hvězdné války sázejí na přehnanou roztomilost a infantilní humor, ale tady se filmaři drželi relativně při zemi a tenhle zelený ušatý špunt je prostě k sežrání, aniž by byl otravný (ne, další Jar Jar Binks nehrozí).

Děj zatím není vysloveně strhující a originální, ale také není nudný a nezáživný, takže pozornost udrží. Dá se čekat (nebo v to doufám), že se bude trochu víc "zamotávat", ale v prvních dvou epizodách se nežene kupředu rychlým tempem, spíše pomalu plyne a není to špatně, díky tomu má seriál zvláštní až filozofický nádech, kdy sledujete mlčenlivého hlavního hrdinu, který se v jednom okamžiku rozhodne hodit svá pravidla za hlavu a riskovat vše kvůli někomu, koho nezná. 

Hudba je dobrá, ne vynikající

Další sympatickou věcí jsou vedlejší postavy. Zatím jich bylo představeno je pár, ale mají potenciál neztratit se v záplavě hrdinů a záporáků universa Hvězdných válek.

Vizuály už jsem pochválil a líbila se mi u hudba, nicméně bych ocenil víc výrazných kousků. Přece jen, ikonické songy k Hvězdným válkám neoddělitelně patří, ale přiznám se, že v případě The Mandalorian jsem často přestal hudbu vnímat. Když jsem se na ni soustředil, nebyla špatná, ale někdy začínala být poměrně nevýrazná.

Velké výtky ale k první a druhému dílu nemám, tedy až na to, že druhá epizoda mohla být delší. Do sledování jsem se pouštěl s tím, že jsem se krotil a nechtěl mít velká očekávaní, ale nakonec jsem byl příjemně překvapen. Jde o nostalgický výlet do světa Hvězdných válek s atypickým, ale zajímavým hrdinou a zpracováním, které je propracované, ale současně retro v dobrém slova smyslu. 

Naše hodnocení
9/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 3

DanielFF | 21.11.2019 11:46
Za mě zatím 8 z 10. Je to fakt hodně dobrý, ale ještě jsme teprve na začátku, tak si nechávám pootevřená vrátka pro nějaké to definitivní hodnocení. Snad to bude minimálně tak dobrý i po zbytek série, protože to má hodně velký potenciál :)
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu