Mandalorian: První hraný Star Wars seriál byl zatraceně drahý

Mandalorian: První hraný Star Wars seriál byl zatraceně drahý | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 26 obrázků
Disney v případě prvního hraného seriálu z universa Hvězdných válek nehodlá šetřit. Jak jsou na tom s cenou další vrcholné seriály současnosti?

V minulosti se někteří herci záměrně vyhýbali seriálovým rolím, protože to jednoduše byl profesní propad přejít z filmové branže do televizní. Ale tyhle doby jsou dávno pryč. Nejen, že jsou některé seriály vysoce kvalitní podívanou pro fajnšmerky, ale také jsou extrémně finančně náročné. 

Některé společnosti se neobávájí do seriálů investovat částky, které si nezdají s filmovými hity a to znamená nejen to, že jsou seriály výpravnější, ale také lákají zvučná jména před i za kameru. 

Pokud se budeme bavit o částkách, které jsou některé firmy vložit do svých seriálových dítek, tak se dostáváme k astronomickým číslům. Aktuálním rekordmanem je fantasy hitovka HBO Hra o trůny, kdy se cena některých epizod vyšplhala k neuvěřitelným 15 milionům dolarů. V těsném závesu je pak historické drama The Crown s roztomilými 13 miliony dolarů. Nicméně, náročné byly i o něco starší projekty, například Pohotovost, která skončila v roce 2009. Ta si vyžádala taktéž 13 milionů za některé z dílů.

Překvapením určitě není, že nemalé částky byly investovány do Bratrstva neohrožených, na němž byly velké náklady patrné, šlo skvělou podívanou. Jedna epizoda vyšla zhruba na 12,5 milionů dolarů. Za hubičku nebyla ani poměrně čerstvá podívaná The Get Down. Jeden díl stál cca 11 milionů. O milion méně si vyžádali Přátelé, což není šokem, v pozdějších letech se hercům podařilo vyjednat to, že budou dostávat ze každou epizodu milion dolarů každý. A netřeba připomínat, že jich bylo šest. To Teorie velkého třesku byla o něco levnější, konkrétně 9 milionů za díl. Stejný rozpočet tak měly projekty jako Marco Polo, Řím nebo Sense8.

A mezi hodně drahé projekty se zařadí také dlouho očekávaný hraný seriál z universa Star Wars nazvaný The Mandalorian. Vlastně by mohl zaujmout nejvyšší příčku mezi nejdražšími seriály. Některé epizody totiž atakovaly čásktu 15 milionů dolarů.

Což nakonec není překvapením. V první řadě si to Disney může dovolit, vlastní "půlku zábavního světa". Ale samozřejmě to neznamená, že nechce vydělat. A tohle je zřejmě dobrá investce. Mohlo by jít o jeden ze stěžejních projektů plánované streamovací služby Disney+. Velkolepý seriál z universu Hvězdných válek je slušným lákadlem, které má potenciál přilákat velké množství předplatitelů. 

Ale je samozřejmě jasné, že seriál musí nabídnout něco, co oko diváka zaujme a série z vesmíru není laciná. Pokud tedy Disney nechce vsadit na "papundeklové" kulisy, bude se muset plácnout přes kapsu. Fandové Hvězdných válek jsou příšní a za své peníze budou chtít nejen příběhovou, ale také obrazovou kvalitu. A za 15 milionů dolarů se už dá natočit něco zajímavého. 

Pro Disneyho ale může být útěchou to, že není jediný, kdo investuje pořádné peníze do projektů pro svou streamovací službu. Amazon například zaplatil čtvrt miliardy dolarů jen za práva na seriálovou verzi Pána prstenů a Apple zase bude stát každá epizoda jejich plánovaného fantasy seriálu See s Jasonem Momoou pěkných 15 milionů dolarů. 

Jinak řečeno, jestliže se zaměříme na peníze, tak seriály si v tomto ohledu nezadají s filmovými hity. Jistě, seriály mají delší stopáž, ale v minulosti nebylo úplně běžné, že televizní projekty stály podobě jako letní blockbuster. Ale doba se mění a pro diváky je to jen a jen dobře, protože mají čím dál častěji možnost vídat na obrazovkách něco, co je doslova epické.

Jestli bude epický i Mandalorian, to se dozví zájemci už 12. listopadu tohoto roku.

Zdroj: WSJ, MentalFloss

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu