Adiktologové v Británii řešili první případy závislosti na sledování seriálů

Adiktologové v Británii řešili první případy závislosti na sledování seriálů | Fandíme seriálům
Ve Velké Británii se loni začali tři lidé léčit kvůli závislosti na sledování seriálů.

Jedním z oblíbených způsobů, jakým lze v dnešní době sledovat televizní seriály, je takzvaný binging, tedy koukání v kuse bez přestávky na mnoho epizod, případně i celé řady, seriálu. Způsob začal být populární s nástupem nejrůznějších streamovacích služeb, především Netflixu. Ten totiž všechen svůj původní obsah vydává najednou v den premiéry, nikoliv jednu epizodu každý týden, jak bylo do té doby běžné na televizních stanicích. Všichni, kdo se tímhle způsobem někdy na seriál dívali, se nejspíše shodnou, že takové sledování může být vcelku návykové. Deník Telegraph nyní přinesl zprávu, podle které se v Británii dokonce tři lidé začali léčit ze závislosti právě na sledování seriálů v kuse.

Všichni se začali loni léčit na klinice na Harley Street v Londýně poté, co si podle článku vytvořili nezdravou závislost na službách jako Netflix, Amazon Prime a Now TV. Jde o první takové případy v zemi. S léčbou jim asistoval psychoterapeut Adam Cox.

Podle něho všichni tři spadli do nebezpečné smyčky, z které se nebyli schopní dostat. „Prostě museli vidět další epizodu a další po ní a další po ní. Televizní cliffhanger funguje coby odměňovací mechanismus – jako alkohol nebo drogy. Vypouští dopamin a to může být problém pro lidi, kteří mají deprese či úzkosti. Způsobuje to nedostatek spánek, což vyhazuje produktivitu z okna a zabraňuje lidem ve vytváření pořádných vztahů,“ nastínil Cox, jak přesně může binging seriálů způsobovat problém.

Jako konkrétní případ uvedl třeba pětatřicetiletého muže, který si sledováním Perníkového táty vytvořil závislost na Netflixu. Po zhlédnutí prvních tří řad seriálu se přesunul k dokumentární sérii Jak vyrobit vraha. Zanedlouho koukal každý den sedm hodin na krimi seriály a akční filmy. „Pořady by sledoval dokud nebyl tak vyčerpaný, že nedokázal ani udržet otevřené oči, a konečně usínal kolem čtvrté hodiny ráno,“ řekl Cox. To se začalo podepisovat na mužově pracovním výkonu a začal se bát o své místo v práci. Na klinice pak začal být léčený poradenstvím a kognitivní behaviorální terapií.

Zdroj: Telegraph, foto: Victoria Heath/Unsplash

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu