Glosa: Televizní „náhrada“ školy UčíTelka začala rozpačitě

Glosa: Televizní „náhrada“ školy UčíTelka začala rozpačitě | Fandíme seriálům
Česká televize
Zobrazit další 3 obrázky
Pokus je na jednu stranu sympatický, zároveň je ale televizní výuka už z podstaty příliš obecná. A v některých ohledech podivně archaická.

V návaznosti na dočasné přerušení školní docházky připravila veřejnoprávní Česká televize edukativní pásmo UčíTelka. V tom každé všední dopoledne od 9:00 probíhá výuka žáků prvního stupně. Každý den je zaměřený na jeden předmět, každému z pěti ročníků je věnovaná půlhodina. V přestávkách ve výuce běží další krátké pořady a vše je doplněno odpovídáním na dotazy diváků.

Po prvním dni vysílání je zatím výsledek takový rozpačitý. Výuka (českého jazyka) zatím byla skutečně bazální. Menší děti například procvičovaly správné držení tužky či dělení slov na slabiky. Většinou za vydatné nápovědy paní učitelky. Starší děti pro změnu třeba uváděly příklady slovních druhů. Dovedu si představit, že po zhruba šesti měsících ve škole bude naprostá většina dětí dál a půlhodinový program jim pravděpodobně nedal nic nového.

Na druhou stranu je pravda, že se teprve začíná a tvůrci musejí počítat s tím, že různí žáčkové z různých škol jsou různě daleko. Pokud má program sloužit jako něco, co v dětech probudí chuť po další výuce (která například proběhne s rodičem na základě mailem zaslaných cvičení ze školy), tak v tomhle směru by fungovat mohl. Pořad by také mohl sloužit jako určité utužování na návyk školní docházky.

O něco rozpačitější byl výběr paní učitelek. Některé byly naprosto v pohodě, nicméně obzvlášť jedna dáma (nebudu uvádět která) byla taková ta typická „pančelka“, co se k dětem chová jako k podřadnému druhu, taková ta cvičitelka divoké zvěře maskovaná za pedagožku. Jeden by doufal, že časy, kdy škola především měla udělat z žáčků poslušná kolečka v soukolí jsou pryč, ale evidentně tenhle model dodnes propaguje i veřejnoprávní televize… (Zvlášť archaicky to pak působí v kontrastu s moderními učebními pomůckami, jako je interaktivní tabule).

Vůbec nejhorší ale byly asi krátké pořady uváděné v přestávkách. Hurvínek a Spejbl, které učí děti nesprávně vyslovovat anglická slovíčka, to je dobré k čemu? A ještě divnější byl krátký, rádoby vtipný edukativní film o číslech, který si z nějakého důvodu dělá legraci z posmívání, povyšování se nad spolužáky a obecně dál utužuje nezdravé vzorce chování v dětském kolektivu. Vážně se píše rok 2020?

UčíTelka je rozhodně pozitivní nápad, ale rozhodně ještě bude potřeba na celém konceptu pořádně zapracovat. Česká televize se chystá vysílat minimálně měsíc, tak uvidíme, jak se bude pořad vyvíjet. Do komentářů dejte vědět, co na pořad říkáte vy, zvlášť pokud jste sami pedagogové anebo máte děti školního věku. Máte pocit, že vašim ratolestem může pořad něco přinést?

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 47

Michal | 20.03.2020 18:05
A to, ze se ten porad toci ve zkusebne, ve ktere je chvilkama snad tricet lidi pohromade - BEZ ROUSEK! A jeste se tam pulka stabu (exetrni zamestnanci CT - osvc) chechtaji, jak stihli projet hranice ve 23:45 pred narizenim karanteny, to je v poradku? Na dvore stoji prenosovy vuz (kamion) ve kterem je dalsich x lidi a v mezicasech beha banda deti s nejakym "hlidacem" po chodbe. Kdo to zase vymyslel? To tam vazne musi byt tolik lidi? Hlavne ze si to uzivate, a vydelavate prachy! Snazite se poucovat ostatni a samy ignorujete uplne vsechno!
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu