Zločiny Velké Prahy: O nedělních večerech nahradí Boženu nová krimi série zasazená do období První republiky

Zločiny Velké Prahy: O nedělních večerech nahradí Boženu nová krimi série zasazená do období První republiky | Fandíme seriálům
ČT
Zobrazit dalších 30 obrázků
ČT představuje kriminální sérii zasazenou do 20. let s Jaroslavem Pleslem a Jiřím Langmajerem v hlavních rolích.

Na úspěch Boženy se od neděle 31. 1. bude snažit navázat nová kriminální série Zločiny Velké Prahy. Dobová kriminálka z dílny České televize je zasazena do období První republiky. Hlavním hrdinou je zkušený rakousko-uherský kriminalista Hynek Budík (Jaroslav Plesl), jenž se po rozdělení Rakouska Uherska v roce 1918 stává Čechoslovákem a příslušníkem kriminální policie nově vzniklého státu. Děj seriálu začíná v roce 1922, kdy se Budík dočká vytouženého povýšení. Spolu se svými kolegy, inspektorem Rudolfem Havlíkem (Jiří Langmajer) a policejním agentem Martinem Nováčkem (Denis Šafařík), bude vrchní inspektor Budík zápasit se zločinem v trochu jiném prostředí, než na jaké byl dosud zvyklý. V tomtéž roce totiž z obcí, obklopujících tehdejší Prahu, vzniká sloučením takzvaná Velká Praha.

Český lev 2021: Z televizních sérií nejvíce boduje Herec a Marie Terezie
 

Všech deset epizod natočil Jaroslav Brabec (Hraběnky) dle scénářů Petra Zikmunda (Já, Mattoni), Jana Drbohlava (Habermannův mlýn), Zdeňka Zapletala (Život a doba soudce A. K.) a Ivana Hubače (Lída Baarová). Brabec v rozhovoru pro ČT popsal čím jsou Zločiny Velké Prahy charakteristické: „Doufám, že bude série charakteristická právě tím, že to není klasický detektivní seriál, i přestože má každý z těch dílů uzavřený detektivní případ, ale právě prolínání s osudy rodin (rodin trojice vyšetřovatelů) je trochu výjimečné. Myslím, že to může diváky zajímat, čím je to obohacené a co může přinášet i vazby na současný život, protože i tyto příběhy, co se týče jednotlivých hrdinů, jsou v zásadě současné. Jsou to problémy, se kterými se potýkají běžní lidé. A tím se podle mě odlišuje od zmíněných seriálů (Hříšní lidé města pražského, Panoptikum města pražského a Dobrodružství kriminalistiky).

Vyjma trojice vyšetřovatelů se série opírá o hvězdné obsazení ve vedlejších rolích. Manželku Budíka a šlechtičnu Ilonu Budíkovou si zahrála Lenka Vlasáková (Ženy v pokušení). Policejního prezidenta ztvárnil Jiří Bartoška a vrchního komisaře si zahrál Miroslav Táborský (3Bobule). Dále se v sérii budou pravidelně objevovat Jiří Lábus (Vlastníci), Lucie Žáčková (Chlap na střídačku), Ondřej Malý (Božena) či František Němec (Jak vytrhnout velrybě stoličku). V epizodních rolích uvidíme Pavla Lišku (Špunti na vodě), Marka Adamczyka (Kukačky), Evu Josefíkovou (Božena) nebo Marka Taclíka (Bábovky).

ČT
Pavel Liška (Zločiny Velké Prahy)

Kreativní producent ČT Jan Lekeš o sérii říká: „Svět první republiky je považován za idylickou dobu, kdy vše mělo ještě svá pravidla a jistou noblesu. Asi jde pouze o naši představu, ale utíkáme k ní rádi a je nám v ní dobře. Z toho vyplývá popularita seriálů jako Hříšní lidé města pražského nebo Četnické humoresky. Náš seriál z tohoto pocitu rovněž těží, ale zároveň se ho nebojí nabourávat. Výběr jednotlivých případů je ovlivněn dobovou atmosférou nedávno prožité světové války, stejně tak jako sociálními a společenskými disproporcemi tehdejší společnosti. Ani náš velký detektiv, inspektor Budík, není muž bez bázně a hany, ale často dostává od života co proto. Tyto dva protiklady, střet idylického světa s realismem, tvoří hlavní dramatický motor Zločinů Velké Prahy.

Synopse první epizody s názvem Dáma v studni, která bude uvedena dne 31. 1. na ČT1 od 20:10, zní následovně: „Hned první případ, který Hynek Budík dostane jen pár hodin po svém jmenování vrchním inspektorem Velké Prahy, se odehrává na předměstí, na zemědělském statku mezi kravami, a bývalý elitní městský policista místo po pražském chodníku šlape v hnoji. Ale i v takovém prostředí se odehrávají zločiny a dáma, utopená ve studni statku, je navíc sestrou ministra. Ten se vrací nočním vlakem z Budapešti, ráno bude v Praze. Detektivové Velké Prahy mají pouze jedinou noc na to, aby vraždu vyřešili, a nevypadali tak na samém počátku svého ustavení jako hlupáci. Detektivní práce pod takovým tlakem není jednoduchá, ale vrchní inspektor Budík a jeho muži jsou policejní profesionálové, zvyklí hledat, logicky uvažovat a dedukovat všude a za všech okolností.

V galerii pod článkem si můžete prohlédnout přes tři desítky promo fotografií s ústředními i epizodními herci. Upoutávku si můžete přehrát zde.

ČT
Zločiny Velké Prahy

Zdroj a foto: ČT

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu