Pán prstenů je několikanásobně nejdražší seriál všech dob

Pán prstenů je několikanásobně nejdražší seriál všech dob | Fandíme seriálům
Warner Bros.
Seriál ze Středozemě je dražší než Hra o trůny, marvelovky nebo Star Wars. Cena je mnohem vyšší, než se čekalo.

Z nového seriálu ze Středozemě, kterému se dodnes říká zkrátka Pán prstenů, se vyklubal ještě dražší projekt, než se předpokládalo. Už úvodní zprávy hovořily o tom, že společnost Amazon Prime Video ze svých bezedných kapes na práva a natáčení několika sérií vysolí půl miliardy amerických dolarů. Teď se díky novozélandskému „informačnímu zákonu“ dozvídáme, že je první série stála v přepočtu 465 milionů amerických dolarů!

Z pohledu vyplacených prostředků jde o neskutečnou sumu a o zdaleka nejnákladnější seriálový projekt, jaký kdy někdo zaplatil. Dosud nejdražší seriálové sezony stály necelých 290 milionů dolarů a bylo to u pozdějších řad seriálu Pohotovost, který měl přes 20 epizod na sérii. 465 milionů za 8 epizod Pána prstenů, to je jiný level. Takové peníze nebyly nikdy zaplacené ani za celovečerní film a ty přitom mají potenciál vydělat svoje náklady v kinech zpátky. Seriály ve své podstatě pouze přesvědčují diváky, aby se stali předplatiteli té či oné služby a je poměrně diskutabilní, zda dražší seriál musí nutně přilákat víc předplatitelů. Ale Amazon má kapsy bezedné, takže pokud z toho plyne velkolepější zábava pro nás, tak proč se zlobit.

Amazonu pomůže, že díky daňovým pobídkám dostane od Nového Zélandu, kde se série natáčí, 114 milionů dolarů zpátky. Ale i 354 milionů dolarů je pořád částka, za jakou se točí jen ty úplně nejdražší filmy, jako jsou Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (379 milionů) či Avengers: Age of Ultron (365 milionů). Pozitivní pro streamovací službu je, že další série budou levnější. Do rozpočtu té první se totiž zřejmě schovaly také náklady na zakoupení práv, jež Amazon vyšla zhruba na 250 milionů.

Zatím jsme se bavili pouze o celkově vynaložených nákladech. Jak vypadá přímo rozpočet, který je k dispozici pro natáčení jednotlivých epizod? Po odečtení ceny za práva první osmidílná série vynaložila na samotné natáčení 215 milionů. To už není takový skok nahoru oproti nejdražším seriálům současnosti, ale pořád je to rekord, pokud počítáme náklady na jednu epizodu. Náklady na jednu epizodu Pána prstenů činí necelých 27 milionů dolarů.

Dosud nejdražší byly ve směru průměrného rozpočtu pro jedinou epizodu Marvel seriály pro Disney+, kde se hovoří o ceně až 25 milionů dolarů za epizodu. U posledních řad Hry o trůny nebo u The Mandaloriana šplhá cena epizody k 15 milionům. (Běžná cena cena „neprémiových“ seriálů se pohybuje někde mezi 2 až 5 miliony dolarů za epizodu, v závislosti na tom, jestli točíte sitcom nebo akční detektivku, jak slavné máte herce apod.)

Uvidíme, zda se Amazonu po zaplacení pevných nákladů podaří rozpočty dalších sérií srazit, anebo se naopak bude snažit diváky oslnit a bude cenu dál navyšovat. Tak či tak se streamovací platforma ještě plácne přes kapsu, protože v tuhle chvíli se zvažuje pět sérií a potenciální spin-off.

Showrunnery seriálu Pán prstenů jsou JD Payne a Patrick. Úvodní epizody točí J.A. Bayona. Do jednotlivých rolí zatím byli obsazeni Maxim Baldry, Ema Horwath, Markella Kavenagh, Morfydd Clark, Joseph Mawle a Robert Armayo. Clark hraje mladou Galadriel, Mawle záporáka, Armayo mladého hrdinu. Premiéry bychom se měli dočkat v roce 2021.

Zdroj: The Hollywood Reporter

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu