Stromy znamenají svět: Autoři Hry o trůny spojí lidi se stromy

Stromy znamenají svět: Autoři Hry o trůny spojí lidi se stromy | Fandíme seriálům
Simi Luft - Pixabay / licence: Free for commercial use
Zobrazit další 2 obrázky
Weiss a Benioff adaptují komplexní ekologický román oceněný Pulitzerovou cenou. Bude u toho Hugh Jackman, představitel Wolverina.

David Benioff a D.B. Weiss se proslavili jako autoři seriálové podoby Hry o trůny. Po jejím dokončení podepsali mnohamilionovou exkluzivní smlouvu s Netflixem a postupně pro něj vyvíjejí nové projekty. Tím úplně nejnovějším je seriálová adaptace románu Stromy znamenají svět (The Overstory). Kniha Richarda Powerse pojednává o pěti stromech, jejichž životy se spojí s životy devíti lidí. Román tematizuje odlesňování, představuje rozsáhlý propojený svět, jenž je nám prakticky neviditelný. Hrstka rozmanitých lidí se naučí ten svět vidět a je vtažená do jeho blížící se katastrofy.

Richard Powers byl za román oceněn Pulitzerovou cenou. Už před časem bylo známo, že Weiss s Benioffem na rámán mají zálusk, ale ještě nebylo zřejmé, jakoou formou ho vlastně hodlají zpracoat. Teď už víme, že Netflix připravuje seriál, a že pilotní epizodu napsal Richard Robbins, jenž se dříve podílel na seriálech 12 opic či Good Girls Revolt. Spolu s Powersem, Weissem a Benioffem The Overstory produkuje také herec Hugh Jackman (v tuhle chvíli nemáme zprávy o tom, že by si chtěl v seriálu zahrát). Následuje oficiální synopse českého knižního vydání od nakladatelství Leda:

Známe ještě osobní nasazení? Umíme riskovat ve prospěch odvážně chápané společné věci? Ve prospěch budoucnosti, pro generace, jež doufejme budou následovat?

Richard Powers v tomto strhujícím chorálu velebícím kořeny života přivádí na světlo vášnivé zaujetí proti světu plnému obav, chladu, lhostejnosti, netečnosti, nenávisti a sobectví. Líčí riziko, jež vyplývá z dobromyslně zápecnického i z krvavě kořistnického života, i to, jež může způsobit odpor proti nim. Dokazuje, že spokojené konvenční žití musí být vyváženo vzpurnou obětí druhých. Oba postoje jsme zdědili po našich předcích a obě protichůdné skupiny jsou pro přežití nepostradatelné. Obě taky za svoje přesvědčení platí – která z nich víc? Jsou živé příklady v našem okolí? Co když jsme všechna zaujatá slova poslali do vyhnanství, takže se stala cizí, neznámá a nesrozumitelná?

Román přináší hned několik úchvatných, jedinečných milostných příběhů s tématy nevysvětlitelných jisker lásky a síly citu, jenž převrátí naruby svět. Dostane se nám dobrodružného thrilleru i románu – tragédie o vině a trestu. Také úchvatného profesního románu, jemuž stačí několik vět, aby přesně vylíčil sezení v ordinaci klinického psychologa nebo povahu příslušníků policie. Přijmeme dědictví Dostojevského, Thoreaua i Camuse, Anny Kareninové i Dona Quijota. Nejde však o literární herbář, ale o živé, krvácející kusy tkáně obětované z těl našich předků.

Kniha se netváří, že musí mít ve všem pravdu, ale nabízí souznění, citové zaujetí – chvílemi třeba pomýlené – a problematickou cestu za dobrem, zákonitým vyústěním osudu lidského jedince i posloupnosti celých generací. Ten příběh se nám dostane pod kůži, možná až hluboko do srdce.

Vůbec nejpodivnější je, že kniha, vyznávající svobodu jednání a představující nezávislý pohled na svět, nepodlézavá a bez vnucené falše, byla čerstvě odměněna americkou Pulitzerovou cenou.

Foto: Pixabay

Zdroj: Variety

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest