Hra o trůny: Spisovatel Martin nemá radost, že seriál předběhl knihy

Hra o trůny: Spisovatel Martin nemá radost, že seriál předběhl knihy | Fandíme seriálům
HBO
Autor populární fantasy ságy si nedokázal představit, že jej filmaři předhoní.

Hra o trůny patří mezi nejvýraznější seriály historie. V některých momentech nabídla v televizi nevídané měřítko. Vzbudila zájem o obrovský fiktivní svět, srovnatelný třeba s Pánem prstenů. V době největšího boomu dokázala zdvojnásobit zájem o kabelovou stanici HBO, pročež se do budoucna plánuje celá řada souvisejících seriálů. A byl to možná vůbec poslední seriál, na který se koukalo skutečně masové publikum. Kritický konsenzus obecně říká, že prvních několik sérií je špičková podívaná – vypravěčsky, herecky i zpracováním. Pozdější řady však dostávaly stále slabší známky, až finální série a finální epizoda vzbuzovaly vyložené rozpaky a vlnu negativních emocí.

Za slabé přijetí poslední řady mohlo několik různých faktorů. Určitě to, že divácké plénum už bylo opravdu široké a nešlo zdaleka uspokojit každého. Pojďme ale k objektivním problémům. Seriáloví scenáristé David Benioff a D.B. Weiss chtěli seriál ukončit a přesunout se k dalším projektům. I když HBO bylo ochotné zaplatit víc epizod nebo seriál předat k dokončení někomu jinému, oba tvůrci trvali na tom, že závěrečných pár epizod k úspěšnému zakončení příběhu bude stačit. Nebyla to pravda, což lze usuzovat už dle množství stížností na to, že závěrečná série Hry o trůny byla extrémně uspěchaná.

A pak tu byl ještě jeden zásadní problém. Zatímco v prvních sériích scenáristé adaptovali knižní předlohu George R.R. Martina, časem se jim podařilo předběhnout události již vydaných knih a v posledních epizodách bylo téměř výhradně na nich (znali jen hodně hrubou kostru), aby vymysleli, jak se děj bude dál vyvíjet. Bohužel se ukázalo, že jakkoliv jsou Weiss a Benioff skvělí v adaptování, vymýšlení původního materiálu už jim jde o poznání hůře.

K tomu, že seriál nakonec knihy předběhl, se čas od času vyjádří i sám autor předlohy George R.R. Martin. Naposledy tak učil v rozhovoru pro PBS, kde si posteskl, že mu sice spolupráce s HBO víc dala než vzala, ale to, že seriál předběhl jeho knihy ho netěšilo a při zpětném pohledu by si přál, kdyby se mu bývalo povedlo zůstat napřed.

Když se seriálem začínali, už jsem měl čtyři knihy vydané a pátá vyšla v roce 2011, kdy se seriál teprve rozbíhal. Měl jsem pětiknižní náskok. A jsou to rozsáhlé knihy. Nikdy by mne nenapadlo, že mne doženou. Ale dohnali a předehnali. A to bylo trochu zvláštní, protože najednou byl seriál napřed a ubíral se tak trochu jiným směrem [než knihy].“

Deset let po páté knize Martin stále ještě pracuje na té šesté (ze sedmi plánovaných). Navíc HBO pomáhá s dalšími seriály z jeho světa. Jen Bůh ví, kdy a zda se někdy dočkáme Martinovy verze rozuzlení příběhu, nicméně spisovatel naznačil, že v něm budou rozdíly oproti seriálu.

Zdroj: PBS

Přidat na Seznam.cz

Komentáře 1

Petr | 28.06.2021 21:19
nemá být tak pomalí měl hafl času to dopsat dřív než skončí seriál furt to odkládá vydání té knihy
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest