Pán prstenů: Ismael Cruz Córdova čelí hackingu a výhrůžkám smrtí

Pán prstenů: Ismael Cruz Córdova čelí hackingu a výhrůžkám smrtí | Fandíme seriálům
Amazon Prime Video
Zobrazit dalších 11 obrázků
Rasisti a nenávistní agresoři šikanují hereckého představitele elfa Arondiar z Prstenů moci.

Lidé pohlcení fandomem se občas chovají jak náboženští fanatici a svůj zápal jednoduše přehánějí. Dávno jsme zvyklí na fanatické milovníky celebrit, kteří omdlévají na koncertech nebo svůj idol neváhají stalkovat. Jsou tu sportovní fanatici, kteří příznivce toho „nesprávného“ klubu dovedou fyzicky napadnout. A iracionální chování se stalo běžnou součástí také v popkultuře.

Na jedné straně jsou tu relativně nevinné projevy, kdy fanda pouze podřídí koníčku svůj život. Neváhá nocovat ve frontě na předpremiéru, pojmenuje po oblíbené postavě potomka nebo utrácí astronomické množství peněz za upomínkové předměty. Vedle toho jsou tu ale i negativní projevy nadšenecké obsese. Často vycházejí z rozporu mezi tím, jakou má konkrétní fanda o látce idealizovanou představu a jak je zpracovaná ve skutečnosti.

Už jsme slyšeli nejednu zkazku o tom, že konkrétní osobnosti zakoušejí online takovou míru šikany, že se přinejmenším stáhly ze sociálních sítí, ale třeba také začaly mít psychické potíže nebo se cíleně vyhýbají konkrétním pracovním příležitostem. Kam až může nenávist vůči konkrétní podobě popkultury zajít popsal magazínu Variety Ismael Cruz Córdova.

Představuje v seriálu Pán prstenů: Prsteny moci elfa Arondira. A to je pro jistou část diváků nepřekousnutelné, protože není běloch. Dokud si to dotyční myslí soukromě, je to asi ve finále jedno. Když o tom chtějí veřejně diskutovat, dá se do debaty zapojit. Jenže se najdou dobráci, kteří už samotné Ismaelovo obsazení vnímají jako povolení k šíření nenávisti, v horším případě s dost drastickým zacílením přímo na samotného herce.

Córdova přiznal, že se na něj nenávist vyřinula z nejrůznějších směrů a někdy nikoliv v pouze nepříjemné, ale ve vyloženě strašidelné podobě. Krom standardních útoků na sociálních sítích, které samy o sobě bolí a nabourávají člověku psychiku, se mu také hackeři nabourali do telefonu. Dostali se na jeho Pay Pal, pokusili se dostat do banky, rozesílali zprávy jeho přátelům. Chodily mu výhrůžky smrtí a šiřitelé nenávisti dokonce zjistili jeho adresu a posílali mu nepříjemné poštovní zásilky.

Zároveň Ismael hodlá vytrvat a přiznává, že o roli stál a vědomě chtěl být součástí společenské změny, kterou s sebou obsazení snědého herce do role elfa nese. Přál si být u toho, až fantasy žánr přestane uměle omezovat svoje možnosti, jen kvůli zvyklostem z minulosti. Pozitivní skutečností je, že Amazon najal terapeuta, který byl hercům napadeným rasistickými bigoty k ruce. Protože jakkoliv si můžete opakovat, že naprostá většina diváků je normální a nemalá část vám fandí, největší paseku na vaší psychické pohodě dovedou udělat útočné zprávy, které si při větším množství prostě dříve či později připustíte k tělu.

Sociální platformy vůči šíření nenávisti příliš zasahovat nechtějí, politici krčí rameny a širší společnost dodnes diskutuje o tom, zda by vůbec měla s virtuálními útoky něco dělat a případně co. V tuhle chvíli tak buďme rádi, když napadení dostanou namísto ochrany alespoň podpůrný systém, který jim pomůže s přílivem hnusu pracovat. Podobné terapeuty by bohužel asi čas od času potřebovala většina uživatelů internetu, ale je fajn, že je začínají dostávat alespoň ti, kteří mají na zádech největší terč.

Foto: Amazon Prime Video

Zdroj: Variety

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest