Ahsoka: První ohlasy pro nový Star Wars seriál

Ahsoka: První ohlasy pro nový Star Wars seriál | Fandíme seriálům
Lucasfilm
Zobrazit dalších 24 obrázků
Jsou Hvězdné války konečně opět jedinečné? K tomu nejnovější informace trailery a fotky.

Hrané seriály ze světa Star Wars zatím podávají dost rozmanité výsledky. Boba Fett: Zákon podsvětí je vyložený přešlap, který neměl ani dost odvahy být sám sebou a částečně jde vlastně o další řadu The Mandaloriana. Obi-Wan Kenobi trpěl roztažením filmového příběhu na seriálovou délku a navzdory návratu populárního Jedie si velkou zásobu věrných fandů nevybudoval. The Mandalorian často dělá radost skalním Star Wars fandům, které těší prohlubování světa předaleké Galaxie a zástupy známých míst a postaviček, které se sérii objevují. Kritici ale s pistolnickou sérií přešlapující na místě postupně ztrácejí trpělivost. Andor je naprostou výjimkou. Podle kritických ohlasů možná to vůbec nejlepší, co v rámci Star Wars vzniklo. Vypravěčsky vyspělé drama se silnými postavami. Zároveň je ale příběh dost odříznutý od zbytku Hvězdných válek a chybí typické líbivé atrakce, takže jde paradoxně o Star Wars seriál s nejnižší diváckou sledovaností.

Teď do toho všeho vstupuje Ahsoka, vysněný projekt Davea Filoniho, dlouholetého autora animovaných Star Wars seriálů a spoluautora The Mandaloriana. Nová série se soustředí na žačku Anakina Skywalkera, která se kdysi dávno rozhodla opustit pokrytecký řád Jediů. Byla jednou z klíčových postav animovaných seriálů a v hrané podobě (ztvárněná Rosario Dawson) se představila v The Mandalorianovi. Teď je tu s vlastním hraným seriálem a venku jsou první novinářské ohlasy.

Ty jsou hodně rozporuplné. Novináři viděli první dvě epizody a neshodnou se prakticky na ničem. Zaznívá, že je lepší první epizoda i ta druhá. Jednou se dočtete, že jsou oba díly hodně pomalé, jindy že utíkají docela rychle. Podle jedněch je novinka dostatečně samostatná, podle druhých si ji nejvíc užijí ti, kteří důkladně znají animované Star Wars seriály. Záporáci jsou buď děsiví nebo nezajímaví… Pojďme se tedy zkusit v rozporech zorientovat a říct si, co se o seriálu zdánlivě dá říci s jistotou:

Ahsoka je podle všeho konstruovaná tak, aby ji byli schopni sledovat i sváteční diváci. Vztahy mezi jednotlivými postavami jsou jasně srozumitelné, dozvíme se vše, co potřebujeme vědět. Zároveň si novinku ve všech jejích nuancích užijí ti, kteří sledovali animované seriály. V jejich prospěch navíc hraje nostalgie. Seriál viditelně funguje jako hrané pokračování animáku Star Wars Povstalci. Nesoustředí se jen na Ahsoku, ale i na další postavy. Chválu sklízí Ahsoka Tano (Rosario Dawson), Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo) i Hera Syndulla (Mary Elizabeth Winstead).

První dvě epizody jsou zřejmě velká nalejvárna informací. Divák se dozví spoustu věcí. Možná to znamená, že jsou karty rozdány a další díly už pofrčí. Stejně tak je ale možné, že podobně bude vypadat celý seriál a na své si přijdou hlavně fanoušci budování komplexní mytologie. Vyprávění prvních dvou epizod nebude všem divákům připadat bezchybné. Dle dostupných reakcí má Ahsoka místy skoro až epický nádech, jindy jí naopak padá řetěz.

Zřejmě se povedla akce, kdy už v prvních epizodách nechybí ani poutavé šermířské duely se světelnými meči. Celkově po vizuální stránce to vypadá, že je seriál na vyšší úrovni než The Mandalorian, kterému často vyčítáno, jak působí stísněně, kvůli tomu, že se naprostá většina scén točí na malém plácku před virtuálním pozadím. Zároveň ale pořád nemáme od Ahsoky čekat krásné výpravné zpracování, jaké jsme dostali v Andorovi.

Vlastní obrázek si uděláme ve středu 23. srpna, kdy má seriál premiéru ve 3:00 (v noci) našeho času). Na Disney+ budou rovnou uvedeny dvě první epizody zároveň. Dohromady mají první dvě epizody zhruba hodinu a půl, takže na diváky čeká ve středu menší film.

Děj se odehrává zhruba ve stejné době jako třetí řada The Mandaloriana a svým způsobem je to prostřední kapitola rozsáhlého příběhu, který Dave Filoni započal v animovaných seriálech, pokračuje v Ahsoce a uzavře ve svém chystaném celovečrním filmu pro kina. Ještě než na ten film dojde, můžeme se dočkat další řady Ahsoky. Minimálně představitelka hlavní role Rosario Dawson doufá, že druhá řada vznikne.

Dawson během svých propagačních rozhovorů s novináři také otevřeně řekla, že sám Filoni o Ahsoce mluví jako o „páté řadě Star Wars Povstalců“, ačkoliv se tvůrci neustále dušují, že divák nemusí znát Povstalce, aby si Ahsoku mohl užít. Sám Filoni potom vidí Ahsoku jako další vývojový krok. Chtěl v příběhu Rebelů pokračovat, ale zároveň si přál sám sobě dát novou výzvu. Proto toužil další příběhy zpracovat v hrané formě, s níž předtím neměl zkušenosti.

Když se o tom dozvěděla šéfka Lucasfilmu Kathleen Kennedy, nechala jej trávit čas na place celovečerních filmů, abych toho co nejvíc pochytil od režisérů J.J. Abramse, Riana Johnsona a Garetha Edwardse. Filoni nicméně na Ahsoku není sám. Dohromady režíroval dvě epizody, ty další si rozebrali Steph Green (Boba Fett: Zákon podsvětí), Peter Ramsey (The Mandalorian), Jennifer Getzinger (Westworld, Daredevil), Geeta Vasant Patel (Rod draka) a Rick Famuyiwa (The Mandalorian).

Než seriál dorazí, ještě pro vás máme pár nejnovější videí (vložená v textu) a sadu fotek (dole v galerii).

Ahsoka Tano patří mezi nejoblíbenější Star Wars postavy. Vystupovala v animovaných seriálech Klonové války, Povstalci a mihla se v Silách osudu. Byla padawankou Anakina Skywalkera, od řádu Jediů se však později dobrovolně oddělila, když se zcela nedokázala ztotožnit s jeho směřováním. Své hrané podoby se poprvé dočkala ve druhé sérii Mandaloriana. Svou tvář jí propůjčila Rosario Dawson. Podle nepotvrzených zvěstí je Ashoka Tano na lovu zlého velkoadmirála Thrawna s nadějí, že díky němu najde ztraceného Ezru Bridgera, mladého Jedie, který zmizel s Thrawnem před mnoha lety. Krom Dawson v minisérii vystupují Hayden Christensen jako Anakin Skywalker, Natasha Liu Bordizzo jako Sabine Wren, Eman Esfandi jako Ezra Bridger a Mary Elizabeth Winstead a Ray Stevenson v nespecifikovaných rolích. Autory seriálu jsou Jon Favreau a Dave Filoni. Datum premiéry je stanoveno na 23. srpna.

Foto: Lucasfilm

Zdroje: Slashfilm I, II, Empire I, II, Movieweb, Collider

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest