Metoda Markovič: Hojer – Na Voyo začala oceněná česká detektivka

Metoda Markovič: Hojer – Na Voyo začala oceněná česká detektivka | Fandíme seriálům
Voyo
Zobrazit dalších 14 obrázků
Nová série přibližuje skutečné vyšetřování sériového vraha z přelomu 70. a 80. let.

Od roku 2021 nabízí česká streamovací platforma Voyo krom archivu TV Nova a zahraniční produkce také původní tvorbu natočenou exkluzivně pro předplatitele. Nejnovějším takovým je šestidílná detektivka Metoda Markovič: Hojer, kterou Voyo uvádí s týdenními odstupy od 26. ledna.

Oficiální anotace: Co se stane, když zlu nastavíte lidskou tvář? Skutečný příběh muže, který se díky své metodě stal kriminalistickou legendou. Seriál podle případů kriminalisty Jiřího Markoviče se zaměřuje především na jeho výjimečný vztah se sériovým vrahem Ladislavem Hojerem. Bez příkras reálnou policejní práci v tehdejším ČSSR. Odehrává se v několika časových rovinách a na pozadí nejděsivějších vražd 70. a 80. let.

V hlavních rolích vystupují Petr Lněnička, Sarah Haváčová, Václav Neužil, Petr Uhlík a Vojtěch Kotek. Sérii napsal Jaroslav Hruška a natočil Pavel Soukup, který má za sebou seriály #martyisdead, Odznak Vysočina či Prokurátorka, případně celovečerní film #annaismissing. Při své premiéře na festivalu Serial Killer obdržela Metoda Markovič: Hojer cenu od mezinárodní poroty.

Osobně bych byl o něco střízlivější. První epizoda vyčnívá nad českou konkurenci, přinejmenším vykreslením doby, řemeslem. Zároveň prozatím neukazuje nic, co by nad slušný řemeslný detektivní standard vyčnívalo. Pokud máte na sledování času omezený čas a peníze, rozhodně je tu dlouhá řada soudobých kousků, které ve frontě patří spolehlivě před Hojera. Ve prospěch Metody Markovič může pro někoho hovořit ztvárnění českého případu – to vám zahraniční seriály nenabídnou. Naopak nepříjemně vyčnívají některé otravné stereotypy, které si mohli autoři odpustit: Oddělení v psychiatrické léčebně je ztvárněné jako panoptikum plné děsivých individuí, dívčí internát je pro změnu z nějakého důvodu zvláštně přesexualizovaný. Snad se příštím epizodám podobných přežitků podaří vyvarovat a zážitek se bude jen zlepšovat.

Podklady a foto: Voyo

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest