Téma: Počet seriálů je rekordní, tak jak se z toho nezbláznit

Téma: Počet seriálů je rekordní, tak jak se z toho nezbláznit | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 8 obrázků
V roce 2017 se jen v rámci anglo-americké produkce objeví kolem 500 různých seriálových sérií. Co tohle šílené číslo vlastně znamená?
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Pro většinu hollywoodských profesionálů je asi pozitivní (ale ne nutně pro všechny, jak ukázala hrozící stávka scenáristů), ale možná jen v krátkodobém hledisku. Pro ostatní je pak přínos takového množství seriálů diskutabilní. Jednotlivé stanice/služby chrlí seriály, investují do nich nemalé částky, není přitom zcela zřejmé, zda se jim investice vyplatí. Všichni hollywoodští analytici jsou přesvědčení, že současný stav je nafouknutá bublina, ve které všichni poskytovatelé seriálů vyrábějí víc zboží, než jaká je ve skutečnosti velikost trhu. Dříve či později investiční kohoutky vyschnou, drtivý přival novinek výrazně zpomalí, programy se budou osekávat, některé služby či stanice možná zcela uzavírat. A řada profesionálů, kteří se k práci mohli dostat jen proto, že trh rostl, najednou může hledat uplatnění marně.

Celá expanze nás zajímá nicméně především z diváckého hlediska. Na jednu stranu je vynikající, že máme skutečně obrovský výběr. Při takové šíři trhu je možné točit seriály skutečně na míru a místo homogeních škvárů, které se musely líbit všem, je najednou možné připravovat skutečně rozmanité série. Každý si tedy vybere. Jenže...vybere?

Je jasné, že v takovém množství seriálů se jen velice špatně orientuje. Vždycky tu budou hitovky jako Game of Thrones nebo The Walking Dead, které má v povědomí prakticky každý. Pak je tu ale záplava seriálů, o kterých jste nejspíš nikdy neslyšeli a ani nikdy neuslyšíte. U nás na FandimeSerialum.cz se soustředíme primárně na seriálové novinky, velká část našich článků je o sériích, o kterých jsme do té doby nikdy nenapsali ani čárku, a přesto se nám daří pokrýt jen zlomek veškeré chystané tvorby. Navíc je třeba připomenout, že u nás krom Hollywoodu můžeme sledovat i již vzpomínanou tvorbu českou, evropskou nebo třeba asijskou.

Z pohodového vychutnávání seriálů se tak může pro fanouška pohyblivých obrázků stát skoro až tvrdá dřina, když jej každý den na sociálních sítích bombarduje kdejaký kamarád s pěti různými tipy na „totální seriálové pecky, které prostě musíte vidět, abyste o nich konečně mohli pokecat“.

Trik je samozřejmě v tom, nenechat se touhle iluzí „povinnosti“ unést, využít možností široké nabídky naplno a užívat si skutečnosti, že jde momentálně sledovat současně třeba pět různých seriálů, které jde bez uzardění označit za geniální. Člověk jen prostě musí mít pevné nervy a přiznat si (teď doufám, že se nikoho příliš nedotknu), že v rámci bohaté nabídky opravdu neexistuje důvod, proč se koukat na 55. sérii kriminálky, u které jste z jakési sebemrskačské setrvačnosti dali předchozích 54 sérií, navzdory tomu, že skutečně nápadité to přestalo být někdy kolem páté.

Takže užívejte širokou nabídku, nenechte se jí zahltit a svěřte se v diskusi: Snažíte se zkoumat všechny ty novinky, které se na nás hrnou? Nebo se naopak držíte několika osvědčených kusů a doplňujete je jedině tehdy, když se objeví nějaký nový fenomén, popřípadě přátelé na svých doporučeních opravdu trvají? A přistihli jste se, že v záplavě kvalitních sérií začínáte kašlat na průměrné kousky, které vám vlastně pořád nijak nevadí, ale při tom množství špičkových shows na ně prostě už jaksi nezbývá čas?

« Předchozí kapitola
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 3

Lunelaith | 12.08.2017 10:28
Jo to je pro mě z hlediska času obrovský problém a skoro mi to až vadí kolik teď vzniká/běží seriálů, o které bych rád jevil zájem a další a další jsou oznámeny, ale stíhat je nemám šanci. A to mám ještě dlouhý seznam starších seriálů, které chci dohnat :(. Zvlášť se superhrdinskýma se po filmových úspěších logicky roztrhl pytel, ale trošku přeháňka. Nedostal jsem se ještě ani k Daredevil a už vyšla tuna dalších.. + další a další oznámené..
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu