První dojmy: The Gifted

První dojmy: The Gifted | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 5 obrázků
Vyšlo to televizním X-Menům i napodruhé?

Začátkem roku se na televizní stanici Fox vůbec poprvé dostal jakýkoliv hraný seriál založený na komiksech o mutantím týmu X-Men, který se do té doby proháněl pouze na plátnech kin. Jednalo se o osmidílnou sérii Legion, kritiky oslavovaný projekt, jenž si z původní předlohy bral čistě a pouze kostru a šel si prakticky vlastní cestou. Nyní, o půl roku později, se o pozornost hlásí The Gifted, seriál o manželském páru, který ze dne na den ke svému šoku zjistí, že jejich dvě děti jsou mutanti. To by samo o sobě nemuselo být zase tak hrozné, bohužel se tento smutný fakt nechtěně dozví prakticky i celé město a ústřední rodině je nyní na stopě organizace Sentinel Services, která má za cíl odchytit a uvěznit potenciálně nebezpečné mutanty. Pikantní je, že ještě donedávna pracoval pro společnost i otec dětí, právník Reed (Stephen Moyer). S lovci v patách tedy musí rodina Struckerových vyhledat pomoc tajné ilegální organizace mutantů a s jejich pomocí uprchnout pryč ze Spojených států.

Po poměrně nemastných a neslaných trailerech jsem k první epizodě usedal trošku skepticky a s nižšími očekáváními, naštěstí ale mohu říct, že rozjezd nemají The Gifted vůbec špatný. Seriál se nezatěžuje přílišným vysvětlováním mytologie x-menovského světa a hned od první scény skáče okamžitě do děje a po celých čtyřicet minut nijak výrazně nezpomaluje. Hlavní postavy jsou představeny velice rychle a účelně, ale zároveň dostatečně a uspokojivě, takže ani jednou nejste nuceni zpochybňovat jejich jednaní, motivaci a rozhodnutí. Alespoň v prvním díle je příběh rozdělen na dvě základní linie, a to na příběh rodiny Struckerových a na běženecký život mutantů mimo společnost. Osobně jsem si o něco více užíval tu o mutantí organizaci žijící v neustálém strachu z vlády, jelikož se tento koncept ve filmech nikdy nevyužil do jeho plného potenciálu a je opravdu milé vidět ho tu zpracovaný tak pěkně a velmi realisticky. Oba příběhy jsou ale dostatečně zábavné a zajímavé, aby si udržely vaši pozornost po celou dobou sledování a v průběhu epizody se postupně více a více prolínají a navzájem se dobře doplňují.

Jak již bylo zmíněno, The Gifted také velice uspokojivě pracuje se svou předlohou. Diskriminace mutantů, strach, který k nim veřejnost chová, a jejich integrování do reálného světa, to vše je tu krásně zpracováno, dokonce si troufám říci, že lépe, než se kterémukoliv x-menovskému celovečeráku kdy povedlo. Seriál se totiž chytře přímo nenapojil na již existující filmový svět a vytvořil si svůj vlastní, ale zároveň ten filmový vyloženě nepopírá, a pokud by to bylo nutné, nejspíš by se na něj dal bez větších problémů napasovat. The Gifted ale vytvořili prokreslený a bohatý svět, o němž bych se rád dozvěděl více (mnohé důležité detaily z minulosti jsou totiž po prvním díle stále utajeny), těším se, až ho znovu navštívím, a absolutně by mi nevadilo, kdyby se filmy nakonec úplně ignorovaly.

Jediné, co seriál malinko stahuje dolů, je jeho herecké obsazení. Tomuto problému čelí zejména herci ztvárňující Struckerovi. Oba dva dětští herci (Percy Hynes White, Natalie Alyn Lind) určitě nejsou špatní, ale mají co zlepšovat, a Stephen Moyer jako jejich otec také ještě nic výraznějšího nepředvedl. To se ale samozřejmě může zlepšit a na definitivní hodnocení jejich výkonů je ještě brzy. A pokud bych už zacházel do detailů, seriál nemá nic, co by ho vizuálně odlišovalo od milionu dalších podobných projektů, jako to perfektně zvládl například jeho předchůdce Legion, to je ale pouze malá drobnost. Celkově si ale první epizodu nemohu než pochvalovat, bavila mě, a tu druhou si určitě nenechám ujít. Pokud se poštěstí a The Gifted si udrží tuto laťku kvality, možná před sebou máme další obstojný přírůstek mezi neustále se rozrůstající haldou komiksových adaptací.

Na závěr pro vás máme ještě protinázor redakčního kolegy Anarvina, který The Gifted vnímá jako podstatně slabší záležitost:

Naše hodnocení
8/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 1

gefr | 08.10.2017 02:49
Co se týče Anarvinova názoru. Já bych tak skeptický nebyl. Když porovnáme superhrdinské seriály poslední doby (Arrow, Flash, Heroes Reborn,...) tak tu máme určitě nadprůměr. Slušné CGI má už dneska každý blbec, ale nastínění budoucích příběhů mi přišlo super, stejně tak představení těch pár schopností. Komiksáci jako já si dohledají spojitosti s filmovým universem a to je skvělý prvek jak ušetřit haldu peněz a nechat diváka dotvořit si tak celý obrázek podle sebe. Z castingu jsem upřímně nadšený a nevidím důvod proč něco měnit. Určitě zůstanu dál a budu se těšit na další díly. Snad nejsem sám kdo to takhle vnímá a tenhle seriál tu s ními ještě pár měsíců, ne-li let, zůstane ;)
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu