Hra o trůny: Události a místa vs. jejich reálný základ

Hra o trůny: Události a místa vs. jejich reálný základ | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 8 obrázků
Z některých událostí ve Hře o trůny jde mráz po zádech. O to víc, když zjistíte, že jsou založeny na skutečnosti…
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2
  3. Kapitola č.3
  4. Kapitola č.4
  5. Kapitola č.5
  6. Kapitola č.6

Zeď vs. Hadriánova zeď

Zeď, starobylá ochranná hradba z ledu, rozděluje Západozemí od Divokých a Jiných. Přibližně 480 km dlouhou a 200 m vysokou stavbu má na starosti Noční hlídka, přičemž hlavním sídlem je Černý hrad sídlící zhruba uprostřed zdi. Průzkumníci Noční hlídky vyrážejí na sever za Zeď, aby odhalili případné problémy způsobené Divokými a hledali známky po Jiných, kteří jsou považováni za pouhou pověst (Černí bratři o tom však již vědí své).

Římský císař Hadrián dal vybudovat kolem roku 122 kamenný val, který měl zajistit bezpečnost a oddělit římské a barbarské území. Zeď se táhla od východního k západnímu břehu Británie a měla ochránit Římany před divošskými kmeny ze Skotska, které se odmítly vzdát své země. Stavba byla kolem 117 km dlouhá, disponovala velkým počtem strážních věží a malých pevností, jejichž zbytky lze nalézt dodnes.

Podoba Hadriánovy zdi s ledovou Zdí ve Hře o trůny rozhodně není náhodná. Sám spisovatel George R. R. Martin v rozhovoru pro americký magazín Rolling Stone uvedl:

„Inspiraci pro Zeď jsem našel roku 1981. Navštívil jsem kamaráda v Anglii, a když jsme se blížili k hranicím Anglie a Skotska, zastavili jsme se na Hadriánově zdi. Stál jsem tam a snažil si představit, jaké to bylo, být římským legionářem, stojícím na této zdi a hledícím na vzdálené kopce. Byl to velmi hluboký pocit. Pro Římany té doby byl tohle konec civilizace. My dnes víme, že za těmi kopci žili Skotové, ale oni to netušili. Mohl to být jakýkoliv druh monstra. Právě význam a cíl té bariéry proti temným silám ve mně něco zasadil. Ale když píšete fantasy, všechno je větší a pestřejší, takže jsem vzal zeď a udělal ji třikrát delší, 700 stop vysokou a vyrobil jsem ji z ledu.“

« Předchozí kapitola
Další kapitola »
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu