Temný případ: 3. řada startuje v nejlepší formě

Temný případ: 3. řada startuje v nejlepší formě | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 14 obrázků
Detektivka, která plní vaše sny?

Po dlouhé odmlce a nekonečném odsouvání se legendární detektivní seriál Temný případ znovu vrací na obrazovky. A má celkem zásadní úkol. Minulá řada byla totiž menším zklamáním, zvlášť pro fanoušky, kteří byli zmlsaní naprosto parádní 1. řadou. Namísto klasické detektivky jsme dostali spíše velmi slušné drama říznuté špetkou akce. Stín 1. řady tedy nebyl ani zdaleka překročen, takže nastal čas vrátit se ke kořenům. Ty by totiž mohly seriál znovu vynést k vrcholu. O to se snaží nová 3. řada, která odstartovala před několika dny hned dvěma díly za sebou. Jedná se o příběh detektiva Hayse v podání oscarového Mahershaly Aliho, který vyšetřuje zmizení dvou dětí. A tato minirecenze vám prozradí, proč se bude jednat o naprostou pecku ve svém žánru.

Temný případ 3: Matthew McConaughey by neváhal ani vteřinu
 

Zatímco předešlá řada byla nevydařeným žánrovým experimentem, ta nová jde divákům více na ruku a sazí více méně na jistotu. Jejím největším plusem je připodobnění k bezchybné 1. řadě, od které krásně opisuje nebo přetváří všechny prvky, které v ní byly obsaženy. Tím pádem se vrací i přeskakování mezi časovými linkami, které jsou celkem tři. Díky tomu dostává vyprávění ihned větší dynamiku. A klasický konzumní divák se díky tomu určitě nudit nebude. Někomu by možná mohlo vadit, že příběh kvůli tomu působí nepřehledně. Ale nemusíte se bát. Než dokoukáte první díl, budete se ve všech různorodých časových linkách plně orientovat a naopak si začnete neustávající časové skoky užívat.

Jádro celé zápletky se rozehrává v nejmladších letech hlavní postavy, což si budete užívat asi nejvíce. Právě v této lince strávíte jako divák nejvíce času a plynně postupujete v řešení případu vpřed. Žádné velké odmlky, žádné zbytečné odbočky, dostanete zkrátka jen ty nejhlavnější témata přímo naservírovaná pod nos. Celý nakousnutý příběh jednoduše vyzní tak smysluplně a zároveň plnokrevně, že na košatost a neucelenost předešlé řady rázem zapomenete. A to znovu připomínám, že operujeme ve třech časových obdobích. Komorní přístup ovšem není tvořen jenom strukturou příběhu, ale i postavami. Ty si oblíbíte především díky skvělým výkonům.

Zdaleka nejlepší tu „překvapivě“ podává ústřední herec Mahershala Ali, který dokazuje, že si toho zlatého plešouna skutečně zasloužil. Ale abych se lépe vyjádřil. Pokud čekáte nějaký ikonický až památný výkon, který bude probíraný i po letech, budete zklamáni. Síla jeho projevu spočívá spíše v jeho charismatu a ustaraném výrazu ve tváři. Celou svou roli v podstatě odehraje díky svému strhanému obočí a hlubokýma očima, které dokazují, čím vším si tato postava musela projít. Nehledě na nemalou část autority, kterou tato postava po právu vyvolává. No, ale to by ještě pořád nebylo ono. K hlavní postavě totiž patří ten správný parťák, který pro něho bude aslespoň lehkým opakem.

Jeho společníka ztvárňuje herec Stephen Dorff stejně uvěřitelně a je opravdu vidět, že se snaží při své první velké šanci na úspěch zazářit. Ostatní účastníci jsou na tom po herecké stránce podobně, ale to by bylo na dlouho. Co minimálně ještě stojí za zmínku, než se přesunu ke konečnému finále mého hodnocení, je vnější stránka filmu. Přesněji tím myslím například opravdu vymazlený vizuál, který je nápaditý jak v kompozici jednotlivých scén, tak v pestré barevné paletě. O ústřední znělce nemluvě, protože ta se znovu povedla a vítězí především svojí tajemnou atmosférou. I když pochopím názor, že country znělce z 1. řady se nevyrovná, protože to je opravdu jiná liga.

Co tedy dodat na konec. Pokud jste milovali 1. řadu, ta nová je jejím věrným následovníkem. Tím pádem je pro vás tento povedený televizní kus povinností, což už podporuje jenom fakt, že podobných projektů dnes vzniká opravdu málo. Ano, nová řada sice zatím nic nového nepřináší, tvůrci se naopak snaží divákům vyhovět, než aby vytvářeli znovu něco nového a svěžího. Ovšem díky tomu alespoň máte jasno, že se nemůžete spálit a že vaše sny budou lusknutím prstu splněny.

Naše hodnocení
9/10
Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 0

Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu