Star Wars Povstalci: Darth Maul rozdělil fanoušky na dva tábory

Star Wars Povstalci: Darth Maul rozdělil fanoušky na dva tábory | Fandíme seriálům
Zobrazit dalších 18 obrázků
Souboj Obi-Wana s Maulem mnohé překvapil. Tvůrci odůvodňují, proč zvolili právě takhle kontroverzní cestu.

Dříve, než se pustíme do samotného článku, upozorňujeme, že obsahuje VELKÉ SPOILERY pro nejnovější epizodu seriálu, čili pokud jste ji neviděli a vidět ji chcete, doporučujeme nejdříve epizodu shlédnout a poté se vrátit sem a případně rozebrat dané téma v diskuzi. Pokud vám spoilery nevadí, můžete samozřejmě pokračovat.

Dlouho očekávaný souboj mezi Obi-Wanem Kenobim a bývalým Sithem Maulem konečně dorazil. Epizoda jako celek je velice chválena, samotný souboj ovšem vyvolal poměrně rozpolcené reakce a rozdělil fanoušky na dva tábory- jeden tábor to přijal, druhý to víceméně nesnáší. Musí se uznat, že pravděpodobně nikdo nepočítal s tím, že takto očekávaný souboj zabere pouhé tři vteřiny! Za tímto zvláštním rozhodnutím se nicméně skrývá velmi zajímavé vysvětlení. Jak tento krok odůvodnili samotní tvůrci seriálu?

Jako první věc si musíme uvědomit, že tvůrci se nemohli naplno utrhnout ze řetězu, jelikož musí respektovat především Obi-Wanův pokročilejší věk a také jeho bojové schopnosti v Epizodě IV, čili souboj jako z Epizod I III či ze seriálu Clone Wars jsme nemohli očekávat. Ovšem na druhou stranu, Vader v Rogue One ukázal, že jeho slabší souboj s Obi-Wanem v Epizodě IV v žádném případě neznamená, že by se v Rogue One chtěl nějak omezovat. Skutečný důvod slabšího souboje v Epizodě IV je zkrátka ten, že film je z roku 1977 a souboje se světelnými meči byly něco zcela nového, dosud nedotaženého. Čili i když jsou věk a bojové schopnosti důležité faktory, které hrají svou roli, tak přesto danou situaci nijak uspokojivě nevysvětlují. Proč byl tedy souboj tak krátký? Nebo spíš, proč ho chtěl Obi-Wan tak rychle ukončit?

Důvodů by se našlo jistě mnoho, ten primární se ale odvíjel právě z diskuze, která se před tímto krátkým soubojem odehrála. Maulovi došlo, že Obi-Wan není na Tatooine bezdůvodně a že něco, nebo někoho chrání. Obi-Wan, do té doby rozvážný, věděl, že se tato informace za žádných okolností nemůže dostat ven a že Luke musí za každou cenu zůstat v bezpečí. To bylo Obi-Wanovo poslání, a proto se rozhodl s Maulem nadobro skoncovat, a to rychle. Oba dva bojovníci již znali styl boje toho druhého a Obi-Wan nejprve přemýšlel, jakou výchozí pozici zvolit. Při chvíli napětí se pak rozhodl využít výchozí pozice svého mistra Qui-Gonna a nevědomky tak přiměl Maula, aby udělal onen stejný, kterým Qui-Gonna zabil, tedy, že Maul udeřil svým jílcem Qui-Gonna silně do obličeje a poté ho probodl svým mečem. Maul tento útok k Obi-Wanově štěstí zkusil i na něj, přičemž Obi-Wan věděl, co udělat. Přesekl ve správný čas Maulův jílec a jeho čepel pak směřovala k Maulově hrudi, což způsobilo jeho smrt.

Souboj Maula s Obi-Wanem byl tak více psychologický a o postavách, což je způsob, který se využíval i v původní trilogii Star Wars, především tedy v již zmíněné Epizodě IV. Nelze upřít, že vysvětlení tvůrců dává smysl a ačkoli jsem během prvního shlédnutí měl k souboji velmi negativní postoj, po vyjádření tvůrců a mnohonásobném znovushlédnutí celé scény mohu říct, že jako celek se mi konfrontace mezi Maulem a Obi-Wanem, včetně souboje, líbila. Je ovšem jasné, že i přes vysvětlení tvůrců budou někteří fanoušci tento konečný střet dvou postav kritizovat a na to mají samozřejmě svaté právo. Celému konfliktu se ale nedá upřít psychologická propracovanost a můžeme s jistotou říci, že pokud se nějak tento souboj zapíše do historie, tak jako nejkratší souboj ze světa Star Wars.

Jak se vám líbilo konečné střetnutí Obi-Wana s Maulem? Líbí se vám vyjádření tvůrců, nebo vás to nijak nepřimělo změnit na celou situaci názor?

Přidat na Seznam.cz
Galerie

Komentáře 6

DanielFF | 20.03.2017 12:23
Hara, díky za upozornění, občas se mi ta dvě slova pletou :D příště si dám pozor ;)
Vstoupit do diskuze

Související články

Šéfredaktorkou webu je Petr Slavík, e-mail serialy@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail studio@koncal.com

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2016 – 2024 FandimeSerialum.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu